Preskočiť na hlavný obsah
Oficiálna stránka Oficiálna stránka

Doména gov.sk je oficálna

Toto je oficiálna webová stránka orgánu verejnej moci Slovenskej republiky. Oficiálne stránky využívajú najmä doménu gov.sk. Odkazy na jednotlivé webové sídla orgánov verejnej moci nájdete na tomto odkaze.

Táto stránka je zabezpečená

Buďte pozorní a vždy sa uistite, že zdieľate informácie iba cez zabezpečenú webovú stránku verejnej správy SR. Zabezpečená stránka vždy začína https:// pred názvom domény webového sídla.

  1. Domov
  2. Aktuality
  3. Zmena dodávateľa jadrového paliva závislosť na ruskom uráne neukončí
Aktualita

Zmena dodávateľa jadrového paliva závislosť na ruskom uráne neukončí

Aktualizované 11.10.2023 - zobraziť aktualizácie

Obsah

Približne štvrtinu obohateného uránu USA dlhodobo dovážajú z Ruska a nič na tom nezmenila ani vojna na Ukrajine. Nahradením ruského paliva americkým sa závislosť Slovenska na Rusku podstatne zníži, úplne sa jej ale nezbavíme.

V auguste 2023 Slovenské elektrárne (SEAS) a americká spoločnosť Westinghouse podpísali zmluvu o dodávke jadrového paliva pre jadrové elektrárne na Slovensku. Doteraz palivo na Slovensko dodávala ruská firma TVEL so zmluvou do roku 2026. Rusko však nie je len dôležitým dodávateľom paliva, ale aj uránu a obohateného uránu.

  • USA podľa údajov tamojšej štátnej agentúry Energy Information Administration (EIA) vyše 90 % primárne spracovaného uránu dovážajú – najviac z Kazachstanu (37 %), Kanady (16 %), Austrálie (15 %) a Ruska (14 %).
  • Ložísk a spracovateľov uránovej rudy je viacero, ale podľa dát EIA ho Rusko dodáva prinajmenšom od roku 2018 za najnižšiu cenu, ktorá sa pri uráne udáva v dolároch za libru. V rokoch 2018-2022 kolísala medzi 23 až 35 dolármi za libru (v prepočte na vlaňajší priemerný kurz zhruba 48-74 eur za kilogram). Od iných dodávateľov bola cena za kilogram o 4-14 eur vyššia.

Pri dovoze obohateného uránu sú USA na Rusku oveľa závislejšie. Ako sa to stalo?

  • Kedysi boli lídrom v obohacovaní uránu USA, ale po konci studenej vojny získalo veľký podiel na trhu Rusko. V rámci dohody „Megatons to Megawatts Program“ v rokoch 1993-2013 Rusko 500 ton vysokoobohateného uránu určeného pôvodne pre jadrové zbrane upravilo a predalo USA na výrobu jadrového paliva. V USA sa výroba utlmila a v súčasnosti majú jediné zariadenie na obohacovanie uránu v Novom Mexiku, ktoré vlastní súkromná firma Urenco.
  • USA z Ruska momentálne dovážajú zhruba štvrtinu obohateného uránu, porovnateľné množstvo si vyrobia sami. Z neho sa následne vyrába palivo do reaktorov, ktoré čoskoro bude aj v slovenských jadrových elektrárňach.
  • Dodávateľov je pre technologicky náročnú výrobu ťažšie nahradiť a cena je stabilná. V rokoch 2020-2022 oscilovala medzi 99 a 101 dolármi (v prepočte na vlaňajší priemerný kurz zhruba 95 eur). Vytvorenie kapacít na výrobu množstva obohateného uránu porovnateľného s ruským Rosatomom by USA trvalo najmenej 10 rokov.
  • USA len za objednávky uránu a obohateného uránu vlani Rusku zaplatili vyše 500 miliónov dolárov (New York Times uvádza až miliardu dolárov ročne). Na porovnanie, v slovenských reaktoroch sa ročne podľa účtovej závierky spotrebuje palivo v hodnote zhruba 60 miliónov eur.
  • Napriek sankciám a embargu na dovoz iných surovín v súvislosti s vojnou na Ukrajine preto obchodovanie s uránom a dodávky jadrového paliva zostávajú osobitnou kategóriou, v ktorej k zmenám dochádza len pomaly.

Viac sa dočítate v ekonomickom prehľade ISA.

Zobraziť ekonomický prehľad (PDF)

Aktualizované 11.10.2023 + zobraziť aktualizácie

14.9.2023

Publikované 14.09.2023