Preskočiť na hlavný obsah
Oficiálna stránka Oficiálna stránka

Doména gov.sk je oficálna

Toto je oficiálna webová stránka orgánu verejnej moci Slovenskej republiky. Oficiálne stránky využívajú najmä doménu gov.sk. Odkazy na jednotlivé webové sídla orgánov verejnej moci nájdete na tomto odkaze.

Táto stránka je zabezpečená

Buďte pozorní a vždy sa uistite, že zdieľate informácie iba cez zabezpečenú webovú stránku verejnej správy SR. Zabezpečená stránka vždy začína https:// pred názvom domény webového sídla.

  1. Domov
  2. Aktuality
  3. Pomáha veľkosť vysokej školy k lepšiemu umiestneniu vo svetových rebríčkoch?
Aktualita

Pomáha veľkosť vysokej školy k lepšiemu umiestneniu vo svetových rebríčkoch?

Aktualizované 11.10.2023

Obsah

Metodika hodnotenia kvality vysokých škôl v rôznych svetových rebríčkoch do určitej miery zvýhodňuje väčšie univerzity. Najmä v rebríčku Academic Ranking of World Universities – Šanghajský rebríček (ARWU) je pre menšie školy náročnejšie získať vysoké umiestnenie.

Potvrdila to aj jednoduchá analýza ISA, podľa ktorej je v skupine najlepšie umiestnených sto vysokých škôl vyššia koncentrácia tých najväčších ako v skupine sto škôl umiestnených pred koncom prvej tisícky.

Na Slovensku má vo všetkých sledovaných rebríčkoch (ARWU, Times, QS) najlepšie skóre Univerzita Komenského v Bratislave, ktorá je z hodnotených slovenských univerzít najväčšia s počtom 21,8 tisíca študentov.

Pomáha veľkosť slovenským školám?

Univerzite Komenského možno áno, iným školám skôr nie.

  • V rámci Vyšehradskej štvorky a Rakúska má Slovensko najnižší priemerný počet študentov najlepších troch vysokých škôl. Najväčšie top vysoké školy sa nachádzajú v Českej republike, kde majú viac ako dvojnásobne väčší priemerný počet študentov v porovnaní s priemerom slovenskej prvej trojky. Najväčšia Karlova univerzita má až 51,7 tisíca študentov. Najbližšie k priemeru slovenských škôl je Rakúsko, kde má prvá trojka podľa najnovších dát v priemere zhruba o dvetisíc študentov viac.
  • Najviac zohľadňuje veľkosť vysokých škôl rebríček Times. V jeho čerstvom hodnotení pre rok 2024 sa najlepšie umiestnili medzi 1001. až 1200. priečkou dve slovenské univerzity – Univerzita Komenského a Žilinská univerzita, ktorá však má 7,2 tisíca študentov. Zhruba rovnaký počet študentov (7,1 tisíca) má Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, ktorá je tretia v poradí.
  • Veľkosť v tomto rebríčku nie je rozhodujúcim faktorom. Univerzita Komenského má rovnaký počet študentov ako Oxfordská univerzita, ktorá získala prvé miesto. Nasleduje menšia Stanfordská univerzita (14,5 tisíca) a Massachusetts Institute of Technology (MIT) s 11,1 tisíca študentov.
  • Slovensko má v rebríčku Times horšie výsledky ako naši susedia z V4 či Rakúska. Kým najlepšie slovenské univerzity sú až v druhej tisícke rebríčka, Viedenská univerzita získala 119. pozíciu (zlepšenie z vlaňajšej 124. priečky) a českej Karlovej univerzite sa podarilo vylepšiť oproti predchádzajúcemu roku na 401.-500. priečku (501.-600. na rok 2023). Najlepšie umiestnené maďarské (251.-300.) a poľské školy (601.-800.) si pohoršili, ale stále sú v prvej tisícke.

Spájanie škôl do väčších celkov by mohlo pomôcť lepšiemu umiestneniu v niektorých svetových rebríčkoch, určite však nie je zárukou zlepšenia. Kľúčové sú systémové zmeny, ktoré podporujú diverzifikáciu a profiláciu vysokých škôl, odmeňovanie za dosiahnuté výsledky, otvorenosť vysokoškolského prostredia či efektívnosť vnútorného riadenia. Všetky tieto reformy sú súčasťou Plánu obnovy a odolnosti SR.

Viac sa o vzťahu medzi veľkosťou vysokých škôl a ich umiestnení v rebríčkoch môžete dozvedieť v komentári ISA Prečo slovenské vysoké školy zaostávajú v svetových rebríčkoch (https://bit.ly/46iu6F1).

Aktualizované 11.10.2023