Preskočiť na hlavný obsah
Oficiálna stránka Oficiálna stránka

Doména gov.sk je oficálna

Toto je oficiálna webová stránka orgánu verejnej moci Slovenskej republiky. Oficiálne stránky využívajú najmä doménu gov.sk. Odkazy na jednotlivé webové sídla orgánov verejnej moci nájdete na tomto odkaze.

Táto stránka je zabezpečená

Buďte pozorní a vždy sa uistite, že zdieľate informácie iba cez zabezpečenú webovú stránku verejnej správy SR. Zabezpečená stránka vždy začína https:// pred názvom domény webového sídla.

  1. Domov
  2. Aktuality
  3. Inflácia v Eurozóne klesá pod 3 %, najvyššia je stále na Slovensku
Aktualita

Inflácia v Eurozóne klesá pod 3 %, najvyššia je stále na Slovensku

Aktualizované 13.11.2023

Obsah

Z predbežného odhadu Eurostatu vyplýva, že v októbri rast HICP inflácie (harmonizovaný index spotrebných cien) v eurozóne klesol na 2,9 %. Od júna 2023 rastie najrýchlejšie na Slovensku, aktuálne tempom 7,8 %. V jarných mesiacoch bola vyššia v pobaltských štátoch.

– Ťahúňom inflácie na Slovensku je naďalej vysoký rast cien potravín, ktorý bol v októbri 2023 medziročne vyšší o 8,9 %. Podobne ostával na vysokej úrovni rast cien služieb (9 %). K poklesu zas prispel nižší rast cien energií, ktorý po výkyve nahor v auguste a septembri (vyše 7 %) klesol na úroveň 5,5 % (Eurostat).

– Na porovnanie, v Nemecku bola októbrová inflácia na úrovni 3 % a v Holandsku a Belgicku sa dostala do záporných čísel.

– V rokoch 2022 a 2023 inflácia najviac rástla v štátoch mimo eurozóny, najmä v Maďarsku, kde v januári tohto roka dosiahla v rámci EÚ rekordný rast 26,2 % a do septembra klesla na 12,2 % (hodnota za október ešte nie je dostupná). Koncom roka 2022 zaznamenali tempo rastu vyše 20 % aj na Pobaltí.

– Pri medziročnom porovnaní mesačných hodnôt jasne vidíme, že inflácia klesá. V eurozóne sa situácia zlepšuje aj z hľadiska priemeru za rok 2022 a 2023. Kým vlani bolo priemerné tempo rastu inflácie 8,4 %, tento rok (za 10 mesiacov) je to 5,8 %. Na Slovensku sú priemerné hodnoty po zaokrúhlení v oboch rokoch vyrovnané (12 %). Zato v Maďarsku priemerný rast cien vlani dosiahol 15 % a tento rok je zatiaľ 20,8 %.

Hoci za celú EÚ ešte októbrové dáta nie sú dostupné, spravidla sú tam hodnoty o niekoľko desatín percenta vyššie ako v eurozóne. V eurozóne sa najvýraznejšie spomalil medziročný rast cien energií. Kým v letných mesiacoch tohto roka klesali tempom -5 %, v októbri to bolo -11 %.

– Pri porovnaní celkovej (HICP) inflácie a jadrovej inflácie (nezohľadňuje ceny energií, potravín a alkoholických nápojov) si môžeme všimnúť, že v októbri 2023 na Slovensku dosiahli rovnaké tempo rastu 8,8 %. V eurozóne sa počas leta znížila HICP inflácia rýchlejšie ako jadrová inflácia, k čomu prispieva výrazný pokles cien energií. Jadrová inflácia z dlhodobého hľadiska kolíše menej a obvykle rastie pomalším tempom ako celková inflácia.

– Slovensko má v roku 2023 podľa Eurostatu 3. najvyšší podiel energií (vážený) na celkovej inflácii. Vo väčšine štátov eurozóny bol veľký medziročný výkyv cien energií (vlani rýchlo stúpli, tento rok výrazne klesajú). Na Slovensku bola inflácia energií v minulom roku kvôli regulácii cien nižšia než v týchto štátoch, a tak v súčasnosti nedochádza k veľkému poklesu inflácie.

– Dôsledkom regulácie sú na Slovensku nižšie ceny energií pre domácnosti ako v iných štátoch EÚ, čo je však dlhodobo neudržateľné. Postupné uvoľňovanie cien sa preto bude odrážať na vyššej inflácii.

Viac sa dočítate v ekonomickom prehľade ISA.

Zobraziť ekonomický prehľad ISA (PDF)

Aktualizované 13.11.2023