Preskočiť na hlavný obsah
Oficiálna stránka Oficiálna stránka

Doména gov.sk je oficálna

Toto je oficiálna webová stránka orgánu verejnej moci Slovenskej republiky. Oficiálne stránky využívajú najmä doménu gov.sk. Odkazy na jednotlivé webové sídla orgánov verejnej moci nájdete na tomto odkaze.

Táto stránka je zabezpečená

Buďte pozorní a vždy sa uistite, že zdieľate informácie iba cez zabezpečenú webovú stránku verejnej správy SR. Zabezpečená stránka vždy začína https:// pred názvom domény webového sídla.

  1. Domov
  2. Aktuality
  3. Reálne tržby priemyslu a maloobchodu sú v takmer celom regióne stále nižšie ako pred pandémiou
Aktualita

Reálne tržby priemyslu a maloobchodu sú v takmer celom regióne stále nižšie ako pred pandémiou

Aktualizované 29.11.2023

Obsah

V treťom štvrťroku 2023 sa tržby v priemysle a maloobchode v troch štátoch V4 ani v Rakúsku po zohľadnení inflácie stále nedostali na predpandemickú úroveň. Výnimkou je Poľsko, ktoré zaznamenalo v oboch sektoroch reálny rast tržieb oproti štvrtému kvartálu 2019 o 9 %. V medziročnom porovnaní si pohoršil celý región. Vyplýva to z nominálnych dát Eurostatu, ktoré ISA očistila o vplyv inflácie.

  • Hlboko pod úrovňou spred pandémie je v stálych cenách priemysel v Maďarsku (-45 %) a v Česku (-23 %). V Rakúsku (-4 %) a na Slovensku (-7 %) sa tržby z priemyslu blížia predpandemickej úrovni, v Poľsku (+9 %) už túto úroveň prekonali.
  • V Česku sú hlboko pod predpandemickou úrovňou aj tržby v maloobchode (-32 %). Na Slovensku (-8 %) je prepad podstatne miernejší, podobne tiež v Maďarsku (-10 %) a Rakúsku (-14 %). Jedine v Poľsku (+9 %) sú maloobchodné tržby v stálych cenách vyššie ako pred pandémiou (Graf 4).
  • Na poklese reálnych tržieb sa výrazne podpísala okrem pandemickej aj inflačná a energetická kríza, ktorej vplyv čiastočne vidno pri medziročnom porovnaní.
  • Medziročne zaznamenal celý región reálny pokles tržieb v priemysle aj maloobchode. Najväčší pokles tržieb v priemysle malo Maďarsko a Poľsko (-18 %) a v maloobchode Česko (-9 %). Slovensko zaznamenalo regionálne najnižší pokles pri priemysle (-10 %) a druhý najnižší pokles pri maloobchode (- 4 %).

Viac sa dočítate v ekonomickom prehľade ISA.

Zobraziť ekonomický prehľad ISA (PDF)

Aktualizované 29.11.2023