Preskočiť na hlavný obsah
Oficiálna stránka Oficiálna stránka

Doména gov.sk je oficálna

Toto je oficiálna webová stránka orgánu verejnej moci Slovenskej republiky. Oficiálne stránky využívajú najmä doménu gov.sk. Odkazy na jednotlivé webové sídla orgánov verejnej moci nájdete na tomto odkaze.

Táto stránka je zabezpečená

Buďte pozorní a vždy sa uistite, že zdieľate informácie iba cez zabezpečenú webovú stránku verejnej správy SR. Zabezpečená stránka vždy začína https:// pred názvom domény webového sídla.

  1. Domov
  2. Aktuality
  3. V domoch a bytoch sa tlačíme viac ako priemer Únie, no za bývanie dávame z výplaty menej
Aktualita

V domoch a bytoch sa tlačíme viac ako priemer Únie, no za bývanie dávame z výplaty menej

Aktualizované 19.03.2024

Obsah

Občania Slovenska vynakladajú na bývanie menej peňazí v pomere k príjmom ako inde v Európe. Kým výdavky slovenských domácností spojené s bývaním tvoria podľa Eurostatu 15,2 % ich disponibilného príjmu, priemer EÚ je 19,6 %.

Na druhej strane máme na Slovensku menej priestoru na bývanie, ako majú obyvatelia väčšiny ostatných krajín EÚ. V preplnených obydliach býva 31,8 % populácie, priemer EÚ je 16,8 %.

Slovensko je tradične krajina, kde ľudia v drvivej miere (93 %) vlastnia svoje bývanie, čo je viac oproti priemeru Európskej únie (69 %). Mnohé domy a byty postavené najmä v skoršom období nie sú zaťažené hypotékami a mladí ľudia na Slovensku odchádzajú od rodičov keď majú 31 rokov. Občania EÚ opúšťajú rodný dom v priemere ako 26 roční. Slovenskí mladí tak dlhšie prispievajú na spoločné bývanie, čím pomáhajú znižovať podiel výdavkov domácností na bývanie, súčasne prispievajú k preplnenosti bytov.

  • Aj keď za bývanie zaplatíme v pomere k disponibilnému príjmu v priemere voči zvyšku EÚ menej, pri pohľade na kvalitu bývania už situácia nevyzerá tak ružovo. Eurostat hodnotí komfort bývania v jednotlivých štátoch únie cez viacero ukazovateľov a tie radia bývanie na Slovensku na chvost rebríčka EÚ.

Jedným z pohľadov je „preplnenosť bývania“. Podľa oficiálnej definície domácnosť nie je preplnená, ak má samostatnú obývačku, kde nikto nespí a každý dospelý člen (okrem páru) má svoju vlastnú izbu. Deti do 17 rokov sú v jednej izbe maximálne dvaja, pričom od veku 12 rokov môžu byť v páre iba deti rovnakého pohlavia. Deti opačného pohlavia po dovŕšení veku 12 rokov musia mať vlastnú izbu.

  • Podľa takto nastavených pravidiel takmer tretina obyvateľov Slovenska (31,8 %) nemá tieto možnosti. Kým u nás žije v priemere 3,1 osôb v jednej domácnosti, priemer únie je 2,1.
  • Napríklad Íri majú relatívne vysoký priemerný počet osôb na domácnosť (2,6), no zároveň majú nízky podiel preplnených domácností (4,3 %). Na osobu v Írsku pripadá 2,1 izby, kým u nás 1,1. Priemer EÚ je 1,6 izby na osobu.

Podľa analýzy Bencont investments sa rozmery bytov v novostavbách za posledných 20 rokov zmenšili asi o 11 %. Počet priemerných nominálnych miezd potrebných na kúpu bytu o výmere 70 m2 sa podľa prepočtov ISA na Slovensku za roky 2019-2022 zvýšil o 40 %. V roku 2023 došlo vplyvom zvýšenia úrokov a následne zníženého dopytu po bývaní k určitej korekcii. Nedá sa ale predpokladať, že si ľudia budú môcť dovoliť kúpiť väčšie bývanie.

Oproti iným krajinám únie sa ale dajú nájsť aj pozitíva. Napríklad iba malé percento obyvateľov Slovenska (4,9 %) v porovnaní s priemerom EÚ (14,8 %) žije v obydlí s pretekajúcou strechou, vlhkými stenami alebo základmi či hnilobou v okenných rámoch alebo podlahe.

Viac si prečítate v ekonomickom prehľade ISA:

Zobraziť ekonomický prehľad ISA (PDF)

Aktualizované 19.03.2024