Preskočiť na hlavný obsah
Oficiálna stránka Oficiálna stránka

Doména gov.sk je oficálna

Toto je oficiálna webová stránka orgánu verejnej moci Slovenskej republiky. Oficiálne stránky využívajú najmä doménu gov.sk. Odkazy na jednotlivé webové sídla orgánov verejnej moci nájdete na tomto odkaze.

Táto stránka je zabezpečená

Buďte pozorní a vždy sa uistite, že zdieľate informácie iba cez zabezpečenú webovú stránku verejnej správy SR. Zabezpečená stránka vždy začína https:// pred názvom domény webového sídla.

  1. Domov
  2. Aktuality
  3. Priemerný vek prvorodičiek sa zvyšuje v celej EÚ
Aktualita

Priemerný vek prvorodičiek sa zvyšuje v celej EÚ

Aktualizované 04.04.2024

Obsah

Európanky odkladajú narodenie prvého dieťaťa do čoraz vyššieho veku. Od roku 2013 do roku 2022 sa zvýšil priemerný vek prvorodičiek v celej EÚ z 28,8 na 29,7 roka. Mladšie ženy rodia prvýkrát spravidla v štátoch bývalého východného bloku a naopak staršie na západe.

  • Najvyšší nárast bol v Estónsku (o 2,1 roka) a Írsku (1,9), najmenej priemerný vek žien s prvým dieťaťom narástol na Slovensku (0,4) a v Slovinsku (0,5).
  • Pri pohľade na jednotlivé štáty únie majú v najnižšom veku prvé dieťa Bulharky (26,6), Rumunky (27,0) a Slovenky (27,3). Najstaršie prvorodičky sú Talianky (31,7), Španielky (31,6) a Írky (31,5).

Na Slovensku existujú v priemernom veku prvorodičiek výrazné regionálne rozdiely. Na východe sú prvorodičky v priemere najmladšie, smerom na západ sa ich vek zvyšuje.

  • Najmladšie matky prvého dieťaťa sú z okresov Gelnica (22,8 rokov), Medzilaborce (23,2) a Revúca (24,0). Ide o okresy s vysokým podielom marginalizovaných rómskych komunít. Mladšie prvorodičky tiež žijú skôr na vidieku a majú nižšie vzdelanie.
  • Najvyšší priemerný vek prvorodičiek vykazujú okresy Bratislava I. – V. (32,0) a Senec (30,5). Súvisí to najmä s tým, že tu žije viac žien s vysokoškolským vzdelaním a vyššou mzdou. Práve tieto ženy najčastejšie odkladajú prvý pôrod na neskôr.

Dlhodobý trend ukazuje, že od roku 1993 do roku 2022 sa priemerný vek prvorodičiek zvýšil vo všetkých okresoch Slovenska. Najmenej v okresoch Medzilaborce (o 1,1 roka), Gelnica (1,6) a Revúca (2,3), najviac v okresoch Bratislava V. (8,2), Senec (7,8) a Bratislava II. (7,8).

Odkladanie narodenia prvého dieťaťa podľa zistení ISA koreluje s nižším počtom narodených detí na úrovni okresov SR i štátov EÚ. Znamená to, že tam, kde ženy odkladajú narodenie prvého dieťaťa do vyššieho veku, sa rodí celkovo menej detí.

Viac si prečítate v ekonomickom prehľade ISA:

Zobraziť ekonomický prehľad ISA (PDF)

Aktualizované 04.04.2024