Preskočiť na hlavný obsah
Oficiálna stránka Oficiálna stránka

Doména gov.sk je oficálna

Toto je oficiálna webová stránka orgánu verejnej moci Slovenskej republiky. Oficiálne stránky využívajú najmä doménu gov.sk. Odkazy na jednotlivé webové sídla orgánov verejnej moci nájdete na tomto odkaze.

Táto stránka je zabezpečená

Buďte pozorní a vždy sa uistite, že zdieľate informácie iba cez zabezpečenú webovú stránku verejnej správy SR. Zabezpečená stránka vždy začína https:// pred názvom domény webového sídla.

  1. Domov
  2. Aktuality
  3. Slovensko dokáže za niekoľko rokov zmeniť dodávateľa jadrového paliva
Aktualita

Slovensko dokáže za niekoľko rokov zmeniť dodávateľa jadrového paliva

Aktualizované 09.04.2024

Obsah

V jadrových elektrárňach sa vyrobí väčšina elektriny na Slovensku. Po Francúzsku máme druhý najväčší podiel jadra na svete. Palivo momentálne dovážame výhradne z Ruska, vzhľadom na jednostrannú závislosť a geopolitické súvislosti ale hľadáme alternatívnych dodávateľov.

V roku 2025 by mal byť v Jadrovej elektrárni Mochovce spustený štvrtý blok. Podiel jadra na výrobe elektriny sa tak zvýši nad 70 %, čím sa dostaneme nad súčasnú úroveň Francúzska.

  • Doterajším a zatiaľ jediným dodávateľom paliva do slovenských reaktorov je ruská firma TVEL. Slovenské elektrárne s ňou majú kontrakt do roku 2026 s možnosťou predĺženia do roku 2030. TVEL dodáva podľa expertov oslovených Inštitútom pre stratégie a analýzy (ISA) kvalitné palivo bez prerušenia a v požadovanom harmonograme.

Závislosť na nedemokratickom režime, ktorý navyše vedie vojnu v susednom štáte, vytvára riziko nestability dodávok a vyvoláva viaceré bezpečnostné otázky. Slovensko má navyše negatívnu skúsenosť z obdobia plynovej krízy v roku 2009, keď sa táto energetická komodita stala nástrojom nátlaku Ruskej federácie na štáty Európskej únie.

  • Slovenské elektrárne, experti aj iné štáty sa pri hľadaní alternatívneho dodávateľa prikláňajú ku kanadsko-americkej firme Westinghouse, ktorá má momentálne ako jediná vyvinuté palivo do sovietskeho reaktora VVER-440. Ďalšou alternatívou je francúzska firma Framatome, ktorá sa pokúša vyvinúť na európskej úrovni vlastné palivo.
  • Medzi dodávkami paliva od ruského a amerického výrobcu by podľa dostupných informácií nemal byť výrazný cenový rozdiel. Otázna bude kvalita, ktorá bola problémom pri prvej generácii paliva pre VVER-440 z dielne Westinghouse.

Podľa odborníkov oslovených ISA nie je zmena paliva, ak splní vysoké nároky na kvalitu, technologický problém. Ide skôr o politické a ekonomické rozhodnutie. Zmena môže trvať niekoľko rokov. Skomplikovať ju môže administratíva súvisiaca s licenčným procesom od slovenských dozorných orgánov.

Spolupráca s USA v jadrovej energetike dáva pre Slovensko zmysel aj z hľadiska rozvoja technológie malých modulárnych reaktorov. Na štúdiu realizovateľnosti získalo Slovensko grant z amerického projektu Phoenix a je vytypovaných 5 lokalít, kde by reaktory mohli stáť.

Viac si o tejto téme môžete prečítať v komentári „Alternatívy k ruskému jadrovému palivu“.

Aktualizované 09.04.2024