Preskočiť na hlavný obsah
Oficiálna stránka Oficiálna stránka

Doména gov.sk je oficálna

Toto je oficiálna webová stránka orgánu verejnej moci Slovenskej republiky. Oficiálne stránky využívajú najmä doménu gov.sk. Odkazy na jednotlivé webové sídla orgánov verejnej moci nájdete na tomto odkaze.

Táto stránka je zabezpečená

Buďte pozorní a vždy sa uistite, že zdieľate informácie iba cez zabezpečenú webovú stránku verejnej správy SR. Zabezpečená stránka vždy začína https:// pred názvom domény webového sídla.

  1. Domov
  2. Aktuality
  3. Vlastné bývanie sa vo väčšine krajín EÚ predražuje, nájomné bývanie je naopak dostupnejšie
Aktualita

Vlastné bývanie sa vo väčšine krajín EÚ predražuje, nájomné bývanie je naopak dostupnejšie

Aktualizované 27.05.2024

Obsah

Ceny bytov a domov rástli v rokoch 2013-2022 vo väčšine krajín Európskej únie rýchlejšie ako priemerné mzdy. Naopak, ceny nájmov rástli väčšinou pomalšie. V porovnaní s minulosťou je cenovo dostupnejšie si bývanie prenajímať, menej dostupná je kúpa nehnuteľností.

Na Slovensku sa ceny rezidenčných nehnuteľností zvýšili v rokoch 2013-2022 podľa Eurostatu o 88 %, zatiaľ čo priemerná mzda iba o 48 % (rozdiel -40 percentuálnych bodov).

  • Priemerná mzda rástla rýchlejšie ako ceny nehnuteľností iba v Rumunsku, Litve, Bulharsku, Taliansku, Lotyšsku a Fínsku.
  • Najvyšší negatívny pomer medzi rastom priemernej mzdy a rastom cien nehnuteľností malo Maďarsko. Realitné ceny tu vzrástli v rokoch 2013-2022 o 200 %, kým priemerná mzda o 38 % (rozdiel -162 p. b.).
  • Naopak, najlepší pomer malo Rumunsko, kde sa ceny rezidenčných nehnuteľností zvýšili o 45 % a hrubá mzda až o 120 % (rozdiel +75 p. b.).
  • Maďarsko malo najvyšší rast cien nehnuteľností v EÚ (200 %). Na opačnom konci bolo Taliansko, kde ceny ako v jedinej krajine EÚ dokonca mierne klesli.

Pri pohľade na rast cien nájmov rezidenčných nehnuteľností v rovnakom období vyzerá pomer k rastu priemernej mzdy priaznivejšie.

  • Kým nájmy na Slovenku rástli v rokoch 2013-2022 o 8 %, priemerná mzda sa zvýšila o 48 % (rozdiel +40 p. b.).
  • Podobnú bilanciu spomedzi krajín V4 malo ešte Česko, kde nájmy rástli o 24 % no priemerná mzda o 66 % (rozdiel +42 p. b.). Naopak, negatívnu bilanciu malo Maďarsko, kde priemerná mzda rástla o 38 %, ale nájmy o 50 % (rozdiel -12 p. b.).
  • Vo väčšine krajín EÚ rástla priemerná mzda rýchlejšie ako cena nájmu. Najrýchlejšie rástli ceny nájmov v Litve (103 %), najpomalšie v Taliansku (3 %).

V celej EÚ bolo šesť krajín, kde sa zhoršila dostupnosť vlastného aj nájomného bývania. Priemerná mzda rástla v rokoch 2013-2022 pomalšie ako nájmy aj ceny rezidenčných nehnuteľností v Maďarsku, Írsku, Švédsku, Estónsku, Rakúsku a Slovinsku.

Medzinárodné porovnanie za rok 2023 ešte nie je známe. Na Slovensku ale podľa Národnej banky Slovenska ceny nehnuteľností vlani klesli o 6 %, nájomné vzrástlo o 5,3 % a priemerná mesačná mzda o 9,7 %. Dostupnosť bývania sa tak na prvý pohľad zlepšila. Súčasne však narástli priemerné úrokové sadzby na hypotéky z 2,0 % na 3,8 %, čo zhoršilo dostupnosť úverov na kúpu vlastného bývania. Znížený dopyt sa podpísal aj pod druhý najvyšší prepad investícií do stavieb rezidenčných nehnuteľností v EÚ (zo 4,4 % na 3,7 % HDP).

Aktualizované 27.05.2024