Preskočiť na hlavný obsah
Oficiálna stránka Oficiálna stránka

Doména gov.sk je oficálna

Toto je oficiálna webová stránka orgánu verejnej moci Slovenskej republiky. Oficiálne stránky využívajú najmä doménu gov.sk. Odkazy na jednotlivé webové sídla orgánov verejnej moci nájdete na tomto odkaze.

Táto stránka je zabezpečená

Buďte pozorní a vždy sa uistite, že zdieľate informácie iba cez zabezpečenú webovú stránku verejnej správy SR. Zabezpečená stránka vždy začína https:// pred názvom domény webového sídla.

  1. Domov
  2. Aktuality
  3. V Bratislavskom kraji nie je núdza o prácu
Aktualita

V Bratislavskom kraji nie je núdza o prácu

Aktualizované 12.09.2023

Obsah

Bratislavský kraj dosiahol v roku 2021 na špičku EÚ s podielom iba 3,1 % nezamestnaných a ľudí s neuspokojeným dopytom po práci v populácii od 15 do 74 rokov. Smerom na východ sa situácia zhoršuje a na opačnom konci Slovenska dosahujeme až 14 %, čo je najhoršie skóre krajov vo Vyšehradskej štvorke.

Nový ukazovateľ „Labour market slack“ vyvinuli ekonómovia pre lepšie poznanie problémov na trhoch práce v rámci snahy oživiť hospodárstvo po pandémii COVID-19.

Skladá sa z týchto zložiek:

  • nezamestnaní, ktorí sú schopní začať pracovať do dvoch týždňov a aktívne si hľadajú prácu;
  • pracovníci na čiastočný úväzok, ktorí chcú pracovať viac;
  • ľudia, ktorí sú schopní pracovať, ale prácu si nehľadajú;
  • ľudia, ktorí si prácu hľadajú, ale nie sú ihneď k dispozícii.

Ukazovateľ naprieč celým Slovenskom najvýznamnejšie ovplyvňuje nezamestnanosť, a to hlavne na východe Slovenska. Podiel nezamestnanosti na výslednom ukazovateli je v EÚ najvyšší práve na Slovensku (76 %) a v Česku (72 %).

Naopak, vysokým podielom ostatných zložiek vyniká Taliansko, kde takmer polovicu celkového ukazovateľa tvoria ľudia schopní pracovať, avšak prácu si nehľadajú. Holandsko a Švajčiarsko sa zas vyznačujú najvyšším percentom ľudí pracujúcich na polovičný úväzok. Fínsko má všetky ostatné zložky indikátora zastúpené relatívne rovnako a spolu významnejšie ako celkovú nezamestnanosť.

Viac informácií:

Aktualizované 12.09.2023