Preskočiť na hlavný obsah
Oficiálna stránka Oficiálna stránka

Doména gov.sk je oficálna

Toto je oficiálna webová stránka orgánu verejnej moci Slovenskej republiky. Oficiálne stránky využívajú najmä doménu gov.sk. Odkazy na jednotlivé webové sídla orgánov verejnej moci nájdete na tomto odkaze.

Táto stránka je zabezpečená

Buďte pozorní a vždy sa uistite, že zdieľate informácie iba cez zabezpečenú webovú stránku verejnej správy SR. Zabezpečená stránka vždy začína https:// pred názvom domény webového sídla.

  1. Domov
  2. Aktuality
  3. Občania Slovenska sú najšťastnejší za posledných 10 rokov
Aktualita

Občania Slovenska sú najšťastnejší za posledných 10 rokov

Aktualizované 12.09.2023

Obsah

Napriek nespokojnosti s vnútroštátnym vývojom sú občania Slovenska najšťastnejší, prinajmenšom za posledných desať rokov.

Slovensko sa v celosvetovom prieskume subjektívneho pocitu šťastia OSN (World Happiness Report) tento rok umiestnilo na 29. mieste celosvetovo a na 15. mieste v EÚ, pričom dosahuje najlepšie výsledky za 10 rokov existencie tohto prieskumu.

OSN zostavuje rebríček každoročne, pozorované štáty však zoraďuje podľa údajov za ostatné 3 roky. V prieskume mali respondenti ohodnotiť ich život na škále od 0 do 10, v ktorej 10 zodpovedá najlepšiemu možného životu.

  • Od roku 2012 sa Slovensko posunulo zo skóre 5,7 na 6,5.
  • Na prvom mieste v EÚ aj celosvetovo v roku 2023 skončilo Fínsko so skóre 7,8.
  • Najhoršie v EÚ sa v tomto roku cítia Bulhari (5,5).
  • Vo V4 je pred nami iba Česko (6,8).
  • Najmenej šťastní sú Maďari (6), hoci si od roku 2012 najviac polepšili.

V porovnaní s výsledkami Eurobarometra vidno, že subjektívny pocit šťastia si veľmi pravdepodobne ľudia vedome nespájajú s aktuálnou vnútroštátnou situáciou.

  • Slovensko je jediným štátom EÚ, kde podľa výsledkov Eurobarometra ani jedno percento populácie nevníma celkovú situáciu ako „veľmi dobrú“. Iba 20 % populácie vníma situáciu ako „skôr dobrú“. Za „skôr zlú“ označilo situáciu na Slovensku 48 % respondentov a za „veľmi zlú“ 31 %.
  • Celkovo sme v rámci V4 v tejto otázke už dlhšie najkritickejší. Dôkazom sú výsledky Eurobarometra od roku 2017, keď sa táto otázka stala súčasťou pravidelného polročného prieskumu.

Aktualizované 12.09.2023