Preskočiť na hlavný obsah
Oficiálna stránka Oficiálna stránka

Doména gov.sk je oficálna

Toto je oficiálna webová stránka orgánu verejnej moci Slovenskej republiky. Oficiálne stránky využívajú najmä doménu gov.sk. Odkazy na jednotlivé webové sídla orgánov verejnej moci nájdete na tomto odkaze.

Táto stránka je zabezpečená

Buďte pozorní a vždy sa uistite, že zdieľate informácie iba cez zabezpečenú webovú stránku verejnej správy SR. Zabezpečená stránka vždy začína https:// pred názvom domény webového sídla.

  1. Domov
  2. Aktuality
  3. Európa prudko zvyšuje výdavky na obranu
Aktualita

Európa prudko zvyšuje výdavky na obranu

Aktualizované 12.09.2023

Obsah

Po vlaňajšom útoku Ruska na Ukrajinu rýchlo rastú obranné výdavky európskych štátov. Rekordérom je Poľsko, kde výdavky stúpnu z roka na rok o dve tretiny na 4 % HDP. Podobne koná Rumunsko a pobaltské štáty v bezprostrednej blízkosti Ruska. Estónsko chce budúci rok zvýšiť rozpočet na vyše 3 % HDP.

Slovensko ako člen Severoatlantickej aliancie zrejme tento rok prvýkrát v histórii dodrží záväzok vynakladať na obranu 2 % HDP. Nad dvojpercentnou hranicou plánuje zotrvať aj nasledujúce roky.

Klesajúce obranné rozpočty väčšiny členských štátov sa stali vážnou témou v roku 2014 po ruskej anexii Krymu. V tom istom roku na samite NATO vo Walese sa členovia dohodli, že zvrátia tento trend a postupne ich do roku 2024 zvýšia na dohodnutú úroveň. Podľa Výročnej správy NATO za rok 2022 len sedem z 30 členských štátov (pobaltské štáty, USA, Grécko, Spojené kráľovstvo a Poľsko) splnilo dvojpercentný záväzok.

Ďalším impulzom bol vlaňajší ruský útok na Ukrajinu. Na následnom samite v Bruseli sa preto niektorí členovia opäť zaviazali zvýšiť obranné výdavky. Viaceré európske štáty udržia alebo plánujú prekonať dvojpercentnú hranicu v najbližších dvoch rokoch.

Najväčšie zmeny sú na východnom krídle. Celkovo 17 členov NATO vrátane Slovenska v roku 2022 zvýšilo výdavky na výzbroj (vrátane výskumu a vývoja).

  • Slovensko pokračovalo v budovaní ťažkej mechanizovanej brigády – dodávkou nových samohybných húfnic, podpísaním akvizičnej zmluvy na dodávky bojových obrnených vozidiel 8×8, pásových bojových vozidiel CV-90 a výmenou prebytočných BVP-1 za 15 tankov Leopard 2A4. Do štátnej služby armáda prijala 1 323 profesionálnych vojakov (vrátane kadetov), čo je najviac za ostatných desať rokov.
  • Rumunsko modernizuje vzdušné sily nákupom stíhačiek najnovšej generácie.
  • Estónsko, Litva a Lotyšsko sa dohodli, že investície do obrany musia posunúť bližšie smerom k trom percentám HDP.
  • Najvyšší percentuálny objem obranných výdavkov majú dlhodobo USA a Grécko.

Aktualizované 12.09.2023