Preskočiť na hlavný obsah
Oficiálna stránka Oficiálna stránka

Doména gov.sk je oficálna

Toto je oficiálna webová stránka orgánu verejnej moci Slovenskej republiky. Oficiálne stránky využívajú najmä doménu gov.sk. Odkazy na jednotlivé webové sídla orgánov verejnej moci nájdete na tomto odkaze.

Táto stránka je zabezpečená

Buďte pozorní a vždy sa uistite, že zdieľate informácie iba cez zabezpečenú webovú stránku verejnej správy SR. Zabezpečená stránka vždy začína https:// pred názvom domény webového sídla.

  1. Domov
  2. Aktuality
  3. Výroba elektriny z plynu vlani klesla, jadro tak dosiahlo nový rekord
Aktualita

Výroba elektriny z plynu vlani klesla, jadro tak dosiahlo nový rekord

Aktualizované 12.09.2023

Obsah

Slovensko malo vlani rekordný podiel jadra na energetickom mixe. Ešte pred spustením nových blokov jadrovej elektrárne v Mochovciach prekonal 60 %, čo je najviac v histórii.

Doterajší rekord bol 58 % z roku 2008, keď sa zvýšil výkon prvých dvoch blokov Mochoviec.

Jadrové elektrárne v Jaslovských Bohuniciach a Mochovciach vlani vyrobili len o 1,2 % viac energie (15,9 TWh) ako v roku 2021 (15,7 TWh), keď bol podiel jadra na mixe 53 %. Napriek tomu bol rok 2022 rekordný.

Dôvodom je medziročný pokles celkovej výroby elektriny o 11 % (z 28 na 25 TWh) najmä kvôli poklesu výroby v plynových elektrárňach zhruba o polovicu (z 5 TWh na 2,5 TWh) pre vysoké ceny plynu. Podiel plynových elektrární v energetickom mixe klesol z 15 % na 8 %.

V roku 2023 skladbu energetického mixu výrazne ovplyvní spustenie tretieho bloku v Mochovciach na plný výkon a ukončenie prevádzky uhoľnej elektrárne v Novákoch. Slovensko tak bude mať v prevádzke 5 reaktorov a podiel jadra na výrobe pravdepodobne ešte stúpne.

Viac sa dočítate v ekonomickom prehľade ISA.

Týždňový ekonomický prehľad (PDF)

Aktualizované 12.09.2023