Preskočiť na hlavný obsah
Oficiálna stránka Oficiálna stránka

Doména gov.sk je oficálna

Toto je oficiálna webová stránka orgánu verejnej moci Slovenskej republiky. Oficiálne stránky využívajú najmä doménu gov.sk. Odkazy na jednotlivé webové sídla orgánov verejnej moci nájdete na tomto odkaze.

Táto stránka je zabezpečená

Buďte pozorní a vždy sa uistite, že zdieľate informácie iba cez zabezpečenú webovú stránku verejnej správy SR. Zabezpečená stránka vždy začína https:// pred názvom domény webového sídla.

  1. Domov
  2. Aktuality
  3. Slovensko má najnižšiu mieru verejných investícií zo štátov V4
Aktualita

Slovensko má najnižšiu mieru verejných investícií zo štátov V4

Aktualizované 12.09.2023

Obsah

V roku 2021 dosiahla tvorba hrubého fixného kapitálu na Slovensku úroveň 3,1 % HDP. Je to najmenej vo V4 a menej ako v Rakúsku, hoci vo všeobecnosti platí, že vyspelejšie ekonomiky majú nižšiu mieru verejných investícií.

Slovensko od roku 2016 zaostáva vo verejných investíciách za podobne rozvinutými štátmi, ktoré do EÚ vstúpili v roku 2004.

Podľa prepočtov ISA bola priemerná tvorba hrubého fixného kapitálu verejnej správy za posledných 10 rokov (2012-2021) v SR 3,78 % HDP a za posledných 5 rokov 3,46 % HDP.

Maďarsko, Poľsko a Česko dosahovali vyššie úrovne a zároveň v ostatných 5 rokoch zvyšovali alebo udržiavali podobnú mieru verejných investícií. Naopak, na Slovensku sme zaznamenali pokles. Rakúsko má nižší 10-ročný aj 5-ročný priemer verejných investícií, ale aj tam došlo za posledných 5 rokov k nárastu.

Dlhodobé zanedbávanie investícií do škôl, nemocníc, ciest, železníc či kanalizácie sa odráža na ich zlom stave a zhoršuje kvalitu verejných služieb. Investičný dlh tiež zaťažuje budúce generácie a ohrozuje stabilitu verejných financií.

Viac sa dočítate v aktuálnom ekonomickom prehľade ISA.

Týždňový ekonomický prehľad (PDF)

Aktualizované 12.09.2023