Preskočiť na hlavný obsah
Oficiálna stránka Oficiálna stránka

Doména gov.sk je oficálna

Toto je oficiálna webová stránka orgánu verejnej moci Slovenskej republiky. Oficiálne stránky využívajú najmä doménu gov.sk. Odkazy na jednotlivé webové sídla orgánov verejnej moci nájdete na tomto odkaze.

Táto stránka je zabezpečená

Buďte pozorní a vždy sa uistite, že zdieľate informácie iba cez zabezpečenú webovú stránku verejnej správy SR. Zabezpečená stránka vždy začína https:// pred názvom domény webového sídla.

  1. Domov
  2. Aktuality
  3. Nemecká ekonomika je v technickej recesii, Slovensko sa zatiaľ drží v kladných hodnotách
Aktualita

Nemecká ekonomika je v technickej recesii, Slovensko sa zatiaľ drží v kladných hodnotách

Aktualizované 12.09.2023

Obsah

Nemecká ekonomika v prvom štvrťroku 2023 zaznamenala už druhý medzikvartálny pokles, čím skĺzla do technickej recesie. Silná prepojenosť štátov strednej a východnej Európy vrátane Slovenska na nemeckú ekonomiku vyvoláva obavy o ďalšom hospodárskom vývoji v regióne.

  • Rast ekonomiky na Slovensku sa na rozdiel od Česka či Maďarska v prvom kvartáli 2023 udržal v kladných číslach v medziročnom (1 %) aj medzikvartálnom vyjadrení (0,3 %).
  • Výbor pre makroekonomické prognózy na ministerstve financií v júni zhoršil prognózu rastu ekonomiky Slovenska oproti februárovým odhadom o 0,1 % na 1,2 % v 2023 a o 0,5 % na 1,3 % v roku 2024. Dôvodom sú vysoké ceny, ktoré tlmia spotrebu domácností, a potreba konsolidácie vládnych výdavkov. Motorom ekonomiky zostávajú investície, najmä zo zdrojov EÚ.
  • Vysoké ceny v regióne strednej a východnej Európy bude pravdepodobne ťažké dostať v horizonte najbližších rokov pod referenčnú úroveň 2 %. Hlavnými motormi inflácie ostávajú vysoké ceny potravín a rastúce zisky firiem. Podľa analýzy ECB až dve tretiny inflácie v 2022 boli spôsobené zvýšenými ziskami firiem, predtým to bola jedna tretina. Fenomén nazývaný „greedflation“ (po slovensky chamtivá inflácia) pravdepodobne spôsobil, že zvyšovanie úrokových sadzieb centrálnymi bankami je menej účinné.

Viac sa dočítate v aktuálnom ekonomickom prehľade ISA.

Týždňový ekonomický prehľad (PDF)

Aktualizované 12.09.2023