Preskočiť na hlavný obsah
Oficiálna stránka Oficiálna stránka

Doména gov.sk je oficálna

Toto je oficiálna webová stránka orgánu verejnej moci Slovenskej republiky. Oficiálne stránky využívajú najmä doménu gov.sk. Odkazy na jednotlivé webové sídla orgánov verejnej moci nájdete na tomto odkaze.

Táto stránka je zabezpečená

Buďte pozorní a vždy sa uistite, že zdieľate informácie iba cez zabezpečenú webovú stránku verejnej správy SR. Zabezpečená stránka vždy začína https:// pred názvom domény webového sídla.

  1. Domov
  2. Aktuality
  3. Slovenská vláda si na trhoch požičiava s podobným úrokom ako Grécko
Aktualita

Slovenská vláda si na trhoch požičiava s podobným úrokom ako Grécko

Aktualizované 12.09.2023

Obsah

Slovensko a Grécko majú pri 10-ročných dlhopisoch takmer rovnaký úrok, hoci ich delí v ratingu najmenej 6 stupňov. Finančné trhy dlho nechceli požičiavať Grécku, keďže v roku 2012 takmer zbankrotovalo. Za ostatných 5 rokov sa situácia výrazne zmenila.

  • V rokoch 2017-2022 bol rozdiel medzi slovenskými a gréckymi úrokovými mierami pri 10-ročných dlhopisoch v priemere 2,59 p.b.
  • Vlani sa zmenšil na 1,41 p.b. a od septembra je zreteľná konvergencia.
  • V júni 2023 bol rozdiel v úrokoch iba 0,09 p.b.

V rámci V4 je na tom Slovensko z hľadiska výšky úrokov najlepšie. Česko, Maďarsko a Poľsko si vo všeobecnosti požičiavajú drahšie ako Slovensko, Rakúsko a Grécko. K nižším nákladom na obsluhu dlhu prispieva členstvo v eurozóne.

Kým Grécko je podľa ratingových agentúr Fitch a Standard and Poor´s (S&P) v špekulatívnom pásme s hodnotením BB+, Slovensko je zaradené v investičnom pásme A+ (S&P), respektíve A s negatívnym výhľadom (Fitch).

Čo si ratingovky pri hodnotení ekonomík najviac všímajú? Začnime Slovenskom.

  • Slovensku agentúry vyčítajú politickú nestabilitu v súvislosti so vznikom menšinovej vlády v septembri 2022 a neistotu spojenú s tohtoročnými predčasnými voľbami. Všímajú si tiež zhoršujúci sa stav verejných financií a vysokú infláciu napriek členstvu v eurozóne.
  • Agentúra S&P ocenila odolnosť ekonomiky počas pandémie a vojny na Ukrajine i zníženie surovinovej závislosti na Rusku.
  • Tiež naznačila, že ak sa fiškálna situácia Slovenska zlepší nad očakávania a upokojí sa politická situácia, rating môže zvýšiť. Naopak, ak sa zastavia reformy, obnoví energetická kríza alebo sa ocitnú automobilky v problémoch, hodnotenie zhorší.

Grécko v ratingu za Slovenskom výrazne zaostáva, má vyššie riziko platobnej neschopnosti, ale dostáva sa z najhoršieho.

  • Podľa agentúr Grécko dlhodobo napĺňa štrukturálne reformy. Vlani malo najrýchlejšiu fiškálnu konsolidáciu v EÚ a prebytkové primárne saldo rozpočtu verejnej správy (S&P), teda bez započítania úrokov príjmy štátu prevýšili výdavky. Agentúra Fitch pôvodný odhad rastu HDP na rok 2023 na úrovni 0,9 % zmenila v júni na 2,3 %.
  • V júni 2023 vyhrala predčasné voľby opäť pravicová strana Nová Demokracia, ktorá sľúbila pokračovanie reforiem nevyhnutných na udržanie priaznivého vývoja gréckej ekonomiky.
  • Rovnako ako pri Slovensku S&P ocenila odolnosť gréckej ekonomiky počas pandémie, vojny na Ukrajine a zníženie surovinovej závislosti na Rusku.
  • Kladný či záporný vývoj ratingu S&P aj Fitch podmieňujú vývojom fiškálnej disciplíny, vývojom rastu HDP a reformami.

Viac sa dočítate v týždňovom ekonomickom prehľade ISA.

Týždňový ekonomický prehľad (PDF)

Aktualizované 12.09.2023