Preskočiť na hlavný obsah
Oficiálna stránka Oficiálna stránka

Doména gov.sk je oficálna

Toto je oficiálna webová stránka orgánu verejnej moci Slovenskej republiky. Oficiálne stránky využívajú najmä doménu gov.sk. Odkazy na jednotlivé webové sídla orgánov verejnej moci nájdete na tomto odkaze.

Táto stránka je zabezpečená

Buďte pozorní a vždy sa uistite, že zdieľate informácie iba cez zabezpečenú webovú stránku verejnej správy SR. Zabezpečená stránka vždy začína https:// pred názvom domény webového sídla.

  1. Domov
  2. Aktuality
  3. Je skutočne na Slovensku málo samovrážd?
Aktualita

Je skutočne na Slovensku málo samovrážd?

Aktualizované 28.09.2023

Obsah

Podľa údajov Eurostatu malo Slovensko v roku 2020 piaty najnižší podiel samovrážd v EÚ (6,9 na 100-tisíc obyvateľov). Pred nami boli už iba prímorské štáty ako Cyprus, Malta, Grécko a Taliansko. Počet samovrážd má za posledných 5 rokov klesajúci trend v celej EÚ vrátane Slovenska.

Na prvý pohľad môže táto štatistika vzbudzovať dojem, že slovenské obyvateľstvo je relatívne spokojné so životom v porovnaní s ostatnými štátmi EÚ. Skutočnosť je však zložitejšia a reálny počet samovrážd je zrejme vyšší.

Problémom je spôsob evidencie samovrážd a nedostatočná výmena informácií medzi jednotlivými štátnymi orgánmi a políciou.

Napríklad Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) vykazuje vyššie podiely samovrážd na občana v porovnaní s údajmi Štatistického úradu SR, ktoré preberá aj Eurostat. Obe inštitúcie preberajú údaje od Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS). Mierne rozdiely v metodike zberu dát, ale aj spôsob ich získavania od ÚDZS (pre NCZI sú poskytované s oneskorením do jedného mesiaca), ovplyvňujú celkový výsledok.

Podľa údajov NCZI by sa Slovensko v EÚ posunulo z piateho na ôsme miesto (podiel samovrážd sa zvýšil zo 6,9 na 9 v prepočte na 100-tisíc obyvateľov). Ani NCZI však neposkytuje presné údaje, keďže neobsahujú údaje z policajného vyšetrovania. Podľa databázy Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), ktorá zohľadňuje potenciálne stratené údaje, by sa Slovensko dostalo na pätnástu pozíciu v rámci EÚ (s 9,3 prípadmi na 100-tisíc obyvateľov).

ISA sa na tému pozrela podrobnejšie a konkrétne odporúčania ponúka v najnovšom blogu:

Zobraziť blog

Aktualizované 28.09.2023