Preskočiť na hlavný obsah
Oficiálna stránka Oficiálna stránka

Doména gov.sk je oficálna

Toto je oficiálna webová stránka orgánu verejnej moci Slovenskej republiky. Oficiálne stránky využívajú najmä doménu gov.sk. Odkazy na jednotlivé webové sídla orgánov verejnej moci nájdete na tomto odkaze.

Táto stránka je zabezpečená

Buďte pozorní a vždy sa uistite, že zdieľate informácie iba cez zabezpečenú webovú stránku verejnej správy SR. Zabezpečená stránka vždy začína https:// pred názvom domény webového sídla.

  1. Domov
  2. Aktuality
  3. Zisk štátnych firiem klesol medziročne o tretinu
Aktualita

Zisk štátnych firiem klesol medziročne o tretinu

Aktualizované 13.09.2023

Obsah

Pandemická aj energetická kríza sa podpísali pod pokles ziskovosti štátnych firiem. Podľa analýzy ISA klesol ich zisk v pandemickom roku 2020 medziročne o 150 miliónov eur (22 %). V roku 2021 nasledovalo čiastočné zotavenie, energetická a inflačná kríza však v roku 2022 opätovne znížila zisk o 226 miliónov eur (33 %).

  • Celkový zisk po zdanení dosiahol v predošlom roku 464 miliónov eur, čo bola najnižšia úroveň prinajmenšom od roku 2018. Zo 137 skúmaných spoločností sa na poklese najviac podieľali firmy v oblasti energetiky (Slovenská elektrizačná prenosová sústava, Slovenské elektrárne a Stredoslovenská energetika Holding, spolu -205 miliónov eur) a v zdravotníctve (Všeobecná zdravotná poisťovňa a Debitum, spolu -265 miliónov eur).
  • Medziročný pokles zmiernil nárast zisku plynárenských spoločností (Slovenský plynárenský priemysel a SPP Infrastructure, spolu v sume 122 miliónov eur), a firmy Vodohospodárska výstavba (109 miliónov eur), ktorá zarobila najmä vďaka nárastu ceny silovej elektriny.
  • Pri pohľade na celé päťročné obdobie 2018-2022 mala najvyšší zisk firma SPP Infrastructure, ktorá sa venuje distribúcii, preprave, skladovaniu a ťažbe plynu. V sledovanom období dosiahla zisk 1426 miliónov eur. Najstratovejším podnikom bol Debitum, štátom založená spoločnosť na oddlžovanie zdravotníckych zariadení, s kumulatívnou stratou 495 miliónov eur.

Graf ukazuje vývoj hospodárskeho výsledku všetkých štátnych podnikov a spoločností s vlastníckym podielom štátu po zdanení a zohľadnení vlastníckeho podielu štátu v ostatných piatich rokoch. Uvedené výsledky zahŕňajú dotácie zo štátneho rozpočtu poskytnuté jednotlivým firmám.

Viac sa dočítate v pravidelnom ekonomickom prehľade ISA.

Týždňový ekonomický prehľad (PDF)

Aktualizované 13.09.2023