Preskočiť na hlavný obsah
Oficiálna stránka Oficiálna stránka

Doména gov.sk je oficálna

Toto je oficiálna webová stránka orgánu verejnej moci Slovenskej republiky. Oficiálne stránky využívajú najmä doménu gov.sk. Odkazy na jednotlivé webové sídla orgánov verejnej moci nájdete na tomto odkaze.

Táto stránka je zabezpečená

Buďte pozorní a vždy sa uistite, že zdieľate informácie iba cez zabezpečenú webovú stránku verejnej správy SR. Zabezpečená stránka vždy začína https:// pred názvom domény webového sídla.

  1. Domov
  2. Aktuality
  3. V čom je najviac bohatstva slovenských domácností a kto bude novým dodávateľom jadrového paliva?
Aktualita

V čom je najviac bohatstva slovenských domácností a kto bude novým dodávateľom jadrového paliva?

Aktualizované 13.09.2023

Obsah

Podľa dát z projektu o financiách a spotrebe domácností (Household Finance and Consumption Survey, HFCS) vydávaného Európskou centrálnou bankou dosiahol v roku 2021 medián čistého bohatstva domácností na Slovensku 97 000 eur.

  • Pre porovnanie priemer eurozóny bol 123 500 eur, čo je o 27 % viac.
  • Väčšinu majetku domácností na Slovensku tvoria reálne aktíva, z toho nehnuteľnosti až 80,8 %, z toho 68,5 % tvorí hlavné bývanie a 12,3 % iné nehnuteľnosti.
  • Slovensko má druhý najvyšší podiel hlavného bývania v skladbe reálnych aktív z 22 štátov EÚ, ktoré sa zúčastnili prieskumu.
  • Slovensko bude mať nového dodávateľa jadrového paliva. Medzinárodný tender vyhrala americká firma Westinghouse.
  • Spomedzi piatich európskych štátov s reaktormi VVER-440 zostáva pri ruskom jadrovom palive len Maďarsko s jadrovou elektrárňou Paks so 4 reaktormi, kde bude ďalší blok stavať ruský Rosatom.
  • Ostatné sa rozhodli pre Westinghouse, Česko očakáva prvé dodávky paliva v roku 2024.
  • Palivo do slovenských reaktorov doteraz bola schopná dodať len ruská firma TVEL, s ktorou máme zmluvu platnú do roku 2026. Palivo v reaktoroch sa mení postupne v ročných intervaloch.
  • Slovenské elektrárne zároveň na jar 2023 uzavreli memorandum o spolupráci a vývoji európskeho jadrového paliva s francúzskou firmou Framatome, ktorá s Westinghouse spolupracuje už teraz pri dodávkach do reaktorov typu VVER-1000.

Viac sa dočítate v ekonomickom prehľade ISA.

Zobraziť ekonomický prehľad (PDF)

Aktualizované 13.09.2023