Preskočiť na hlavný obsah
Oficiálna stránka Oficiálna stránka

Doména gov.sk je oficálna

Toto je oficiálna webová stránka orgánu verejnej moci Slovenskej republiky. Oficiálne stránky využívajú najmä doménu gov.sk. Odkazy na jednotlivé webové sídla orgánov verejnej moci nájdete na tomto odkaze.

Táto stránka je zabezpečená

Buďte pozorní a vždy sa uistite, že zdieľate informácie iba cez zabezpečenú webovú stránku verejnej správy SR. Zabezpečená stránka vždy začína https:// pred názvom domény webového sídla.

  1. Domov
  2. Aktuality
  3. Univerzita Komenského v kvalite čoraz viac zaostáva
Aktualita

Univerzita Komenského v kvalite čoraz viac zaostáva

Aktualizované 16.10.2023

Obsah

Univerzita Komenského (UK), ktorá je podľa medzinárodných rebríčkov dlhodobo najlepšou slovenskou vysokou školou, čoraz viac zaostáva za najlepšími univerzitami našich susedov. V rokoch 2016-2018 sa umiestňovala v rebríčku Times na miestach od 601. do 800. miesta. Dnes už sa slovenské vysoké školy neobjavujú ani medzi 1000 najlepšími.

Naopak, najlepšie univerzity zo susedných štátov, s výnimkou Česka, svoje umiestnenie v rebríčku Times postupne zlepšujú. V Maďarsku a Poľsku majú po jednej univerzite medzi 500 najlepšími, Rakúsko sa môže popýšiť až siedmimi.

Dobrou správou je rastúci počet slovenských vysokých škôl, ktoré spĺňajú kritériá na hodnotenie a čoraz viac z nich sa tak umiestňuje v medzinárodných rebríčkoch Times a QS, hoci na nižších priečkach. Od roku 2015 ich počet stúpol z 0 na 7, čo čiastočne vypovedá o zvyšovaní kvality.

Slovensko tak má síce menej univerzít umiestnených v rebríčkoch, ale len ak nezohľadňujeme veľkosť štátov. V prepočte na celkový počet vysokých škôl má Slovensko v rebríčkoch viac škôl ako Poľsko, Maďarsko aj Rakúsko.

Na zaradenie do rebríčka Times je potrebné, aby vysoká škola spĺňala 7 kritérií. Dôležitý je napríklad počet publikácií (najmenej 150 ročne vo vedeckých časopisoch zaradených do databázy Scopus), poskytovanie všetkých troch stupňov vysokoškolského štúdia, nesmie byť zameraná len na jednu oblasť výskumu a musí prijímať zahraničných akademických pracovníkov a študentov.

Slovenské univerzity najvýraznejšie zaostávajú najmä v počte citácií, v kvalite výskumu a v skupine indikátorov „výučba“ a „spolupráca so zahraničím“. Viac o umiestnení slovenských vysokých škôl v medzinárodných rebríčkoch kvality si môžete prečítať v blogu s názvom Univerzita Komenského čoraz viac zaostáva za rivalmi z okolitých štátov bit.ly/blogISA , alebo aj v komentári ISA s názvom Prečo slovenské vysoké školy zaostávajú v svetových rebríčkoch bit.ly/komentarISA .

Aktualizované 16.10.2023