Preskočiť na hlavný obsah
Oficiálna stránka Oficiálna stránka

Doména gov.sk je oficálna

Toto je oficiálna webová stránka orgánu verejnej moci Slovenskej republiky. Oficiálne stránky využívajú najmä doménu gov.sk. Odkazy na jednotlivé webové sídla orgánov verejnej moci nájdete na tomto odkaze.

Táto stránka je zabezpečená

Buďte pozorní a vždy sa uistite, že zdieľate informácie iba cez zabezpečenú webovú stránku verejnej správy SR. Zabezpečená stránka vždy začína https:// pred názvom domény webového sídla.

  1. Domov
  2. Aktuality
  3. V digitálnych zručnostiach a vo využívaní elektronických služieb verejnej správy sa radíme do priemeru EÚ
Aktualita

V digitálnych zručnostiach a vo využívaní elektronických služieb verejnej správy sa radíme do priemeru EÚ

Aktualizované 11.10.2023 - zobraziť aktualizácie

Obsah

Slovensko je v digitálnych zručnostiach mierne nad priemerom Európskej únie. Aspoň základné digitálne zručnosti má podľa Eurostatu na Slovensku 55,2 % dospelých, čo je približne o jeden percentuálny bod viac ako priemer EÚ.

  • Priemerný rast tohto ukazovateľa v EÚ od roku 2015 do 2021 bol minimálny (0,18 p.b.), za rovnaké obdobie Slovensko narástlo o 2 p.b.
  • Vo V4 je Slovensko druhé po Českej republike, kde má zhruba 60 % dospelých aspoň základné digitálne zručnosti. V Maďarsku to je 49 % a v Poľsku 43 %.

Najväčší nárast v digitálnych zručnostiach dosiahlo Írsko, ktoré sa zlepšilo o vyše 26 p.b. Výrazný pokles zaznamenalo Luxembursko (-22,4 p.b.) či Nemecko (-17,8 p.b.), ktoré do roku 2019 používalo vlastnú metodiku.

  • Prepad ostatných štátov pravdepodobne súvisí so zmenou metodiky Eurostatu v roku 2021, keďže väčšina z nich do roku 2019 rástla. Od 2021 sa sprísnila definícia základných digitálnych zručností. Tie, ktoré stačili v roku 2015, už v súčasnosti nemusia byť dostačujúce. Pribudli napríklad skúsenosti so správou a ochranou osobných dát, či bezpečným používaním internetu.
  • Cieľom EÚ je mať do roku 2030 minimálne 80 % dospelej populácie s aspoň základnými digitálnymi zručnosťami.

Slovensko je tiež na úrovni priemeru EÚ vo využívaní elektronických verejných služieb. Ide napríklad o elektronické podávanie daňových priznaní, žiadostí o rôzne dávky, vydanie dokladov a podobne. Napriek výraznému nárastu z 21% v roku 2013 na 74% v 2022 nám patrí 15. priečka v EÚ.

  • Z okolitých štátov ja na tom približne rovnako Rakúsko (14. priečka) a Maďarsko (18.), podstatne horšie sa umiestnilo Poľsko (24. miesto, 55 %). Česko je o 5 p.b. lepšie (12.) a zaznamenalo rast o 68 p.b., druhý najväčší po Cypre (78 p.b).
  • V rámci celej EÚ využilo v roku 2022 aspoň jedenkrát elektronické služby verejnej správy 68 % populácie staršej ako 15 rokov. Od roku 2013 je to nárast o 38 p.b.
  • Takmer celá populácia staršia ako 15 rokov využíva služby e-governmentu v Dánsku (97 %) a vo Fínsku (95 %). Na opačnom konci rebríčka je Rumunsko, kde ich využíva len každý piaty obyvateľ.
  • Napriek tomu, že ľudia na Slovensku v digitálnych zručnostiach a vo využívaní elektronických verejných služieb nezaostávajú, problematickejšia je úroveň slovenského e-govermentu. Podľa štúdie Európskej komisie Digital Economy and Society Index (DESI) je Slovensko siedme od konca v dostupnosti digitálnych verejných služieb spolu s Rumunskom, Gréckom, Maďarskom či Poľskom (https://bit.ly/3PUba9M). Najdostupnejšie digitálne verejné služby majú na Malte, v Luxembursku či Estónsku.

Viac sa dočítate v ekonomickom prehľade ISA.

Zobraziť ekonomický prehľad (PDF)

Aktualizované 11.10.2023 + zobraziť aktualizácie

4.10.2023

obsah aktualizacie

Publikované 04.10.2023