Preskočiť na hlavný obsah
Oficiálna stránka Oficiálna stránka

Doména gov.sk je oficálna

Toto je oficiálna webová stránka orgánu verejnej moci Slovenskej republiky. Oficiálne stránky využívajú najmä doménu gov.sk. Odkazy na jednotlivé webové sídla orgánov verejnej moci nájdete na tomto odkaze.

Táto stránka je zabezpečená

Buďte pozorní a vždy sa uistite, že zdieľate informácie iba cez zabezpečenú webovú stránku verejnej správy SR. Zabezpečená stránka vždy začína https:// pred názvom domény webového sídla.

  1. Domov
  2. Aktuality
  3. Najdrahšie opatrenia vlád od marca 2020 do mája 2023 stáli 31 miliárd eur, polovica nie je krytá
Aktualita

Najdrahšie opatrenia vlád od marca 2020 do mája 2023 stáli 31 miliárd eur, polovica nie je krytá

Aktualizované 28.11.2023 - zobraziť aktualizácie

Obsah

V rokoch 2020-2023 vlády čelili pandémii, energetickej a inflačnej kríze v dôsledku vojny na Ukrajine. Aj v reakcii na uvedené krízy vlády prijali viacero nákladných opatrení. Vplyv 50 najväčších na rozpočet verejnej správy prevýšil 31 miliárd eur na strane výdavkov a 5,3 miliardy eur na strane príjmov na najbližšie 4 roky. Rozpočtovo nekryté sú opatrenia za 16,1 miliardy eur. Vyplýva to z analýzy, ktorú na základe doložiek vplyvov schválených opatrení pripravuje ISA.

  • Dočasné výdavky tvorili dve tretiny zo všetkých výdavkov, teda približne 20 miliárd eur. Vyše štvrtina z toho (5,8 miliardy) smerovala na opatrenia súvisiace s krízami. V roku 2022 dosiahli dočasné výdavky 80 % z najväčších opatrení, z toho najviac smerovalo na kompenzácie vysokých cien energií (2,6 miliardy eur).
  • Zvyšné boli trvalé opatrenia za 11 miliárd eur, z ktorých 86 % (9 miliárd eur) nie je krytých v rozpočte. Príjmy z nich na nasledujúce 4 roky sú 79 miliónov eur, čo vykrýva menej ako 1 % nákladov. Trvalé výdavky na rozdiel od dočasných zvyšujú verejný dlh v dlhodobom meradle. Preto je dôležité, aby vlády hľadali zdroje ich krytia.
  • Dočasné výdavky dokáže štát ľahšie absorbovať, pokiaľ má nízky verejný dlh. Napríklad vďaka rozumnému hospodáreniu v dobrých časoch. V opačnom prípade je v záujme zachovania zdravých verejných financií nutné hľadať zdroje krytia aj na dočasné výdavky.
  • Na Slovensku dosahuje verejný dlh 57,8 % HDP v roku 2022. Pre porovnanie, v Česku je verejný dlh 44,2 % HDP toho istého roku. Priemerný verejný dlh v EÚ je 83,5 % a v eurozóne 90,9 %.
  • Počas minulého volebného obdobia najviac zaťažili rozpočet verejnej správy opatrenia schválené v roku 2022 v objeme takmer 25 miliárd eur.
  • Najdrahšie opatrenie vlády súviselo so zvýšením daňového bonusu na dieťa, ktoré si v nasledujúcich štyroch rokoch vyžiada 3,7 miliardy eur. Druhým najväčším opatrením, ktoré trvalo zaťaží rozpočet verejnej správy, je „Zvyšovanie platov štátnych zamestnancov a zamestnancov vo verejnom záujme“ s nákladmi 3,17 miliardy eur v najbližších 4 rokoch. Pokiaľ k tomu pripočítame „mzdy zdravotníckeho personálu“ v hodnote 1,24 miliardy eur, tak celkové výdavky na zvyšovanie miezd počas 4 rokov dosiahnu 4,4 miliardy eur.

Viac sa dočítate v ekonomickom prehľade ISA.

Zobraziť ekonomický prehľad ISA (PDF)

Aktualizované 28.11.2023 + zobraziť aktualizácie

Publikované 27.11.2023