Preskočiť na hlavný obsah
Oficiálna stránka Oficiálna stránka

Doména gov.sk je oficálna

Toto je oficiálna webová stránka orgánu verejnej moci Slovenskej republiky. Oficiálne stránky využívajú najmä doménu gov.sk. Odkazy na jednotlivé webové sídla orgánov verejnej moci nájdete na tomto odkaze.

Táto stránka je zabezpečená

Buďte pozorní a vždy sa uistite, že zdieľate informácie iba cez zabezpečenú webovú stránku verejnej správy SR. Zabezpečená stránka vždy začína https:// pred názvom domény webového sídla.

  1. Domov
  2. Aktuality
  3. Koncom roka sa budú nanovo určovať podmienky tranzitu plynu
Aktualita

Koncom roka sa budú nanovo určovať podmienky tranzitu plynu

Aktualizované 20.06.2024

Obsah

K 31. decembru 2024 končí platnosť 5-ročnej tranzitnej zmluvy medzi Ruskom a Ukrajinou. Ukrajina avizuje, že nepodporí pokračovanie prepravy ruského plynu do Európy v súčasnom režime. Chce tak obmedziť finančné toky, ktoré môže Rusko používať na vedenie vojny na Ukrajine.

Zároveň však Kyjev nepovedal, že zastaví transport plynu cez svoje územie do EÚ. Len nechce, aby to bol ruský plyn. Ako to však urobiť, keď jediný plyn, ktorý dnes môže Ukrajina do EÚ dodať, môže prísť len z Ruska?

  • Jednou z možností je vznik konzorcia európskych obchodníkov (vrátane SPP) so zemným plynom, ktoré by po dohode na úrovni EÚ nakúpilo plyn na bode Sudža, kde vstupuje ruský plyn na územie Ukrajiny. Tento plyn by sa tak stal európskym a Ukrajina by ho mohla prepravovať do EÚ.
  • Ďalšou alternatívou je riešenie, ktoré začalo naberať konkrétnejšiu podobu v júni 2024. Azerbajdžan, ktorý už teraz dodáva zemný plyn do Európy, by navýšil dodávky cez ruské plynovody vedúce na Ukrajinu.

Výmenou za to by Rusko mohlo smerovať na zahraničné trhy viac plynu cez infraštruktúru Azerbajdžanu. Ukrajina by tak neprišla o príjmy z tranzitu a EÚ by nenakupovala ruský plyn.

EÚ sa snaží zabezpečiť stabilné dodávky plynu od viacerých dodávateľov. Z Ruska aktuálne odoberá o dve tretiny menej plynu, ako pred inváziou na Ukrajinu, ktorá spustila energetickú krízu a prudko zvýšila ceny plynu.

  • EÚ v posledných rokoch veľa investovala do infraštruktúry, vďaka čomu zvýšila kapacitu plynovodov a umožnila obojsmernú prepravu plynu. Slovensko je tak dnes prepojené plynovodmi so všetkými piatimi susedmi. Nie vo všetkých smeroch je však kapacita dostatočná.
  • SPP sa počas krízy snažil získať dodávky zemného plynu z alternatívnych zdrojov. V súčasnosti má diverzifikačný kontrakt so spoločnosťami Exxon Mobile (globálne portfólio plynu), BP (plyn zo Severného mora), Shell, ENI a RWE.
  • Vďaka týmto zmluvám a zásobníkom, kde je aktuálne viac zemného plynu, ako bolo po minulé roky zvykom, má SPP aspoň na určitý čas k dispozícii dostatok plynu, aj keby nastal opätovný výpadok dodávok z Ruska.

SPP a ďalší obchodníci s plynom sú napriek tomu v neistote. Kapacity v plynovodoch na nasledujúci rok sa predávajú v aukciách v jediný deň v roku, ktorý tentokrát pripadá na 1. júla. O budúcej podobe prepravy plynu do EÚ sa ale rozhodne vo štvrtom kvartáli roku 2024, možno až v jeho úplnom závere.

Aktualizované 20.06.2024