Preskočiť na hlavný obsah
Oficiálna stránka Oficiálna stránka

Doména gov.sk je oficálna

Toto je oficiálna webová stránka orgánu verejnej moci Slovenskej republiky. Oficiálne stránky využívajú najmä doménu gov.sk. Odkazy na jednotlivé webové sídla orgánov verejnej moci nájdete na tomto odkaze.

Táto stránka je zabezpečená

Buďte pozorní a vždy sa uistite, že zdieľate informácie iba cez zabezpečenú webovú stránku verejnej správy SR. Zabezpečená stránka vždy začína https:// pred názvom domény webového sídla.

  1. Domov
  2. Aktuality
  3. Mladých ľudí s vysokou školou pribúda, rast ťahajú hlavne ženy
Aktualita

Mladých ľudí s vysokou školou pribúda, rast ťahajú hlavne ženy

Aktualizované 24.07.2024

Obsah

Na Slovensku sa zvýšil podiel ľudí vo veku 25 až 34 rokov s vysokoškolským titulom. Podľa Eurostatu stúpol zo 14 % v roku 2004 na 40 % v roku 2023. Zo susedných krajín majú vyšší podiel Poľsko (46,3 %) a Rakúsko (43,5 %). Naopak, nižší majú Česko (33,7 %) či Maďarsko (29,4 %). Priemer EÚ predstavuje 43,1 %.

Zaujímavosťou je výrazný nárast rozdielu medzi pohlaviami. Minulý rok malo na Slovensku vo vekovej kategórii 25-34 rokov titul 48,7 % žien a 31,2 % mužov. Rozdiel predstavuje 17,5 percentuálneho bodu(7. najvyšší rozdiel medzi pohlaviami v EÚ), čo je veľká zmena oproti roku 2004, keď bol rozdiel len 2 percentuálne body.

  • V nepomere pohlaví vedie Estónsko s výrazným rozdielom (56 % žien vs 32 % mužov) . Naopak krajinou s najviac vyváženým mixom mužov a žien na vysokých školách je Nemecko (41 % žien vs 36 % mužov).
  • Podiel mladých žien s vysokoškolským vzdelaním je vo všetkých krajinách únie vyšší ako podiel mužov.
  • Od roku 2014 Štatistický úrad SR meria podľa pohlavia aj počet študentov a absolventov na vysokých školách. Na Slovensku je pomer študentov 59:41 v prospech žien, čo dlhodobo prispieva k zvyšovaniu celkového rozdielu vysokoškolsky vzdelaných žien voči mužom.

Dôvodov, prečo ženy študujú viac ako muži, môže byť viacero. Podľa štúdie CVTI majú chlapci výrazne nižšie ambície ísť študovať po skončení strednej školy ako dievčatá, či už na slovenskej vysokej škole alebo v zahraničí. Naopak, viac chlapcov sa chce po strednej škole zamestnať.

  • Viac dievčat ako chlapcov (58 % vs 42 %) študuje na gymnáziách, odkiaľ väčší počet absolventov smeruje na vysoké školy. Naopak na odborných školách, odkiaľ sa častejšie smeruje do praxe, študuje viac chlapcov (55 % vs 45 %).
  • Jedným z faktorov, ktorý vplýva na Slovensku na zvyšovanie nepomeru pohlaví  s vysokoškolským vzdelaním je aj nižšia úspešnosť mužov pri absolvovaní štúdia. Kým pomer študentov VŠ je dlhodobo 59 % ku 41 % v prospech žien, počet absolventov je v pomere 62 % k 38 %.

Podľa OECD je nezamestnanosť mladých s vysokoškolským vzdelaním nižšia ako mladých ľudí s ukončeným stredoškolským vzdelaním (9,2 % vs 14,8 %). Ľudia s vysokoškolským vzdelaním zarobia v priemere vyše 1,5-násobok toho, čo zarobia ľudia so stredným odborným vzdelaním, aj keď na Slovensku sa tieto nožnice zužujú, ako sme upozornili v nedávnom týždennom prehľade ISA (https://isa.gov.sk/wp-content/uploads/2024/07/ep_27.2024.pdf)

Aktualizované 24.07.2024