Preskočiť na hlavný obsah
Oficiálna stránka Oficiálna stránka

Doména gov.sk je oficálna

Toto je oficiálna webová stránka orgánu verejnej moci Slovenskej republiky. Oficiálne stránky využívajú najmä doménu gov.sk. Odkazy na jednotlivé webové sídla orgánov verejnej moci nájdete na tomto odkaze.

Táto stránka je zabezpečená

Buďte pozorní a vždy sa uistite, že zdieľate informácie iba cez zabezpečenú webovú stránku verejnej správy SR. Zabezpečená stránka vždy začína https:// pred názvom domény webového sídla.

  1. Domov
  2. Aktuality
  3. Domácnosti si v budúcom roku priplatia za plyn menej, ako sa čakalo
Aktualita

Domácnosti si v budúcom roku priplatia za plyn menej, ako sa čakalo

Aktualizované 12.08.2024

Obsah

Potreba ozdravovať verejné financie môže v budúcom roku znamenať ukončenie plošných kompenzácií cien energií, kde najväčším prijímateľom pomoci sú domácnosti. Výška účtov za elektrinu by sa oproti súčasnosti nemala významne zmeniť vzhľadom na memorandum vlády so Slovenskými elektrárňami. To neplatí pri zemnom plyne.

  • Podľa zákona o regulácii v sieťových odvetviach patria domácnosti do kategórie zraniteľných odberateľov. K ich ochrane napomáha Úrad pre reguláciu sieťových odvetví SR prostredníctvom regulácie ceny elektriny, plynu a tepla. Úrad určuje spravidla na kalendárny rok dopredu maximálne koncové ceny, ktoré si môžu účtovať dodávatelia (obchodníci) a distribútori.
  • Určujúcim faktorom pre stanovenie maximálnej koncovej ceny plynu pre domácnosti na kalendárny rok je priemer denných burzových cien platných za predošlé obdobie. Napríklad strop pre kalendárny rok 2022 mal hodnotu 21,56 €/MWh a pre jeho výpočet bolo určené rozhodné obdobie október 2020 – september 2021. Za burzové ceny v tomto období nakúpil obchodník pre odberateľa určité množstvo plynu vopred, v tomto prípade s fyzickým dodaním plynu v roku 2022.

Hoci koncept určovania maximálnej koncovej ceny na základe priemeru predošlých burzových cien ostáva dlhodobo zachovaný, zvykne sa meniť spôsob výpočtu. Napríklad, kým pre roky 2022 a 2023 patrilo do rozhodného obdobia 12 kalendárnych mesiacov, pre rok 2025 je to 6 mesiacov. Tie sa čiastočne prekrývajú s rozhodným obdobím pre výpočet priemeru na rok 2024.

  • Do koncovej ceny sa okrem priemeru burzových cien započítavajú ešte ďalšie položky ako napríklad distribučné a prepravné poplatky, koeficient korigujúci cenu, alebo marža pre obchodníka či DPH. Burzové ceny v roku 2022 tvorili pri tarifách D2 a D3 približne polovicu z koncovej ceny plynu a pri tarife D1 asi pätinu.
  • Priemer burzových cien v rozhodnom období pre rok 2023 výrazne stúpol na 93,58 €/MWh. Následne pre rok 2024 poklesol na 68,25 €/MWh. Ak by štát nezakročil, domácnosti by v roku 2024 platili približne dvojnásobné ceny a v roku 2023 dokonca 2,5-násobné ceny oproti súčasnosti.

    Ceny plynu udržali na uzde kompenzačné schémy schválené na konci roka 2022. Tie v rokoch 2022 až 2024 vychádzajú zo zafixovanej ceny 21,56 eur/MWh, pôvodne určenej len pre rok 2022. Rozdiel oproti trhovým cenám zaplatil dodávateľom štát. Podľa Najvyššieho kontrolného úradu SR tvorili v rokoch 2022 a 2023 kompenzácie cien plynu pre domácnosti 1,24 miliardy eur, čo bolo približne 46 % z celkového balíka energopomoci.

        V júni tohto roka skončilo rozhodné obdobie pre stanovenie priemeru burzových cien na rok 2025. Ten oproti predchádzajúcim rokom opäť poklesol na hodnotu 37,33 €/MWh, avšak nie až na hladinu z roka 2022. Ak vláda ukončí dotovanie cien, mesačné účty plynu pre domácnosti by mali v budúcom roku stúpnuť. Pokiaľ sa distribučné poplatky nebudú výrazne meniť, bude nárast podľa orientačných prepočtov ISA o 32 % pri tarife D2 (varenie, ohrev vody), o 33 % pri tarife D3 (varenie, ohrev vody, kúrenie) a o 13 % pri najnižšej tarife D1 (varenie).

        Viac analytických článkov nájdete na https://isa.gov.sk

        Aktualizované 12.08.2024