Preskočiť na hlavný obsah
Oficiálna stránka Oficiálna stránka

Doména gov.sk je oficálna

Toto je oficiálna webová stránka orgánu verejnej moci Slovenskej republiky. Oficiálne stránky využívajú najmä doménu gov.sk. Odkazy na jednotlivé webové sídla orgánov verejnej moci nájdete na tomto odkaze.

Táto stránka je zabezpečená

Buďte pozorní a vždy sa uistite, že zdieľate informácie iba cez zabezpečenú webovú stránku verejnej správy SR. Zabezpečená stránka vždy začína https:// pred názvom domény webového sídla.

  1. Domov
  2. Aktuality
  3. Týždenne oproti zvyšku EÚ odrobíme viac, v práci ale strávime menej rokov
Aktualita

Týždenne oproti zvyšku EÚ odrobíme viac, v práci ale strávime menej rokov

Aktualizované 28.08.2024

Obsah

Na Slovensku sme v roku 2023 v priemere odpracovali v hlavnom zamestnaní 37,6 hodín týždenne, čo je o 1,5 hodiny viac než priemer Európskej únie. Ženy pracujú týždenne 36,4 hodín, zatiaľ čo muži 38,6 hodín. V EÚ je tento rozdiel výraznejší, so ženami pracujúcimi 33,4 hodín a mužmi 38,4 hodín týždenne. Počas života však strávime v práci o 1,2 roka menej než je priemer únie, ktorý predstavuje 36,9 roka.

Napriek tomu, že v priemere odpracujeme viac hodín týždenne ako priemerný Európan, dlhé pracovné týždne (49 hodín a viac) sa na Slovensku týkali menšieho podielu pracujúcich ako v EÚ:

  • Dlhý pracovný týždeň odpracovalo na Slovensku v hlavnom zamestnaní 6,1 % pracujúcich. Priemer EÚ bol 7,1 %.
  • Tento podiel bol vyšší u mužov (9,7 %) ako u žien (2,1 %).
  • Dlhý pracovný čas sa najviac týkal podnikateľov so zamestnancami (36,8 %), menej podnikateľov bez zamestnancov (26,4 %) a najmenej zamestnancov (2,2 %).

Slovensko patrí medzi krajiny EÚ s nižším počtom rokov strávených v práci, konkrétne 35,7 roka. Odhadovaná dĺžka pracovného života je u mužov 37 rokov a u žien 34,3 roka. V priemere EÚ je rozdiel väčší. U mužov ide o 39 rokov a u žien 34,7 roka.

Očakávaný počet rokov strávených v práci v priemere EÚ vzrástol od roku 2013 do roku 2023 o 2,2 roka, zatiaľ čo na Slovensku bol nárast 2,7 roka. Možno to pripísať najmä nárastu pri ženách z 30 na 34,3 roka. Prispelo k tomu najmä zlepšenie pracovných podmienok, predlžovanie veku dožitia a súvisiaci nárast veku odchodu do dôchodku.

Dlhšie pracovné týždne sú bežné skôr na juhu Európy, zároveň je tu ale kratší celkový pracovný život:

  • Najkratší pracovný život v roku 2023 sa očakáva v Rumunsku (32,2 rokov), nasledovanom Talianskom, Chorvátskom, Gréckom a Bulharskom.
  • Tieto krajiny majú dlhší týždenný pracovný čas než je priemer EÚ.
  • Najväčší podiel ľudí pracujúcich viac než 49 hodín týždenne sa nachádza práve na juhu únie, čo pravdepodobne súvisí s prevahou poľnohospodárskeho, lesníckeho a rybárskeho sektora, kde bol najvyšší podiel pracujúcich dlhú pracovnú dobu (priemer EÚ 27,5 %). Grécko vedie s 11,6 % zamestnancov pracujúcich nad 49 hodín týždenne, nasledované Cyprom, Francúzskom a Talianskom.

V severských krajinách EÚ, ktoré sa pravidelne umiestňujú na vrchole rebríčkov kvality života, strávia ľudia týždenne menej hodín v práci, ale za život odpracujú viac rokov. Najdlhší očakávaný pracovný život majú obyvatelia Holandska (43,7 roka), Švédska a Dánska. Tieto krajiny tiež patria medzi tie s podpriemerným počtom odpracovaných hodín za týždeň v porovnaní so zvyškom EÚ.

Aktualizované 28.08.2024