Preskočiť na hlavný obsah
Oficiálna stránka Oficiálna stránka

Doména gov.sk je oficálna

Toto je oficiálna webová stránka orgánu verejnej moci Slovenskej republiky. Oficiálne stránky využívajú najmä doménu gov.sk. Odkazy na jednotlivé webové sídla orgánov verejnej moci nájdete na tomto odkaze.

Táto stránka je zabezpečená

Buďte pozorní a vždy sa uistite, že zdieľate informácie iba cez zabezpečenú webovú stránku verejnej správy SR. Zabezpečená stránka vždy začína https:// pred názvom domény webového sídla.

  1. Domov
  2. Aktuality
  3. V minimálnej sieti chýba pätina všeobecných lekárov a pediatrov
Aktualita

V minimálnej sieti chýba pätina všeobecných lekárov a pediatrov

Aktualizované 12.09.2024

Obsah

Podiel chýbajúcich všeobecných lekárov aj pediatrov narastá. Pri všeobecných lekároch stúpol zo 16,3 % v januári 2022 na 21,8 % v januári 2024, pri pediatroch z 18,7 % na 20,5 %.

Percentuálny podiel vyjadruje počet neobsadených miest vo verejnej minimálnej sieti určenej Úradom pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou SR. Zatiaľ čo počet lekárov mierne klesá, percentuálny aj absolútny počet neobsadených miest stúpa.

Prejavuje sa to na vyššej vyťaženosti lekárov. Rizikom je zhoršovanie dostupnosti aj kvality starostlivosti o pacientov.

V januári 2024 chýbalo 533 všeobecných lekárov z 2 444 miest a 236 pediatrov z potrebného počtu 1152 miest.

Popri nedostatku je problémom aj vysoký vek lekárov.

  • V januári 2024 evidoval rezort zdravotníctva priemerný vek všeobecných lekárov 57 rokov. Z celkového počtu je 39 % lekárov v dôchodkovom veku (nad 63 rokov).
  • Priemerný vek lekárov pre deti a dorast je 60 rokov, pričom takmer každý druhý (47 %) je v dôchodkovom veku.
  • Odchod lekárov do dôchodku bude bez adekvátnej náhrady nedostatok ďalej prehlbovať.

Nedostatok lekárov sa prejavuje na raste priemerného počtu návštev a tým aj ich vyťaženosti. Všeobecný lekár mal vlani 654 návštev pacientov mesačne (nárast o 44 oproti roku 2021) a pediater 562 (nárast o 154 oproti roku 2021).

Zmierniť nedostatok pomáha dotácia na zriadenie vlastnej ambulancie. Z plánu obnovy a odolnosti je vyčlenených 10 miliónov eur na otvorenie 124 ambulancií do júna 2026. Zatiaľ bolo z tejto schémy podporených 89 žiadostí. Ministerstvo zdravotníctva tiež vlani výrazne zvýšilo rozpočet pre ambulantný sektor.

Niektoré dlhodobo plánované zmeny sa počas roka 2024 uvádzajú do praxe, rozširujú sa napríklad kompetencie lekárov a sestier. K zníženiu administratívnej záťaže ani k revízii motivačného mechanizmu financovania ambulancií však zatiaľ nedošlo. Súčasný úhradový mechanizmus ambulancií je založený na kombinácii mesačných paušálnych sadzieb podľa množstva pacientov (systém kapitácie) a odmien za výkony, napríklad očkovania, preventívne prehliadky alebo prístrojové a laboratórne vyšetrenia.

Otázkou nastavenia financovania všeobecných lekárov sa zaoberali aj v zahraničí (USA, Spojené kráľovstvo, Holandsko, Nemecko). Vo viacerých štátoch sa dopracovali k podobným reformám, ktoré viedli k efektívnejšiemu a hospodárnejšiemu poskytovaniu zdravotnej starostlivosti. Spoločným prvkom je doplnenie systému odmeňovania lekárov o parametre merajúce kvalitu a výsledky liečby pacienta.

Aktualizované 12.09.2024