Preskočiť na hlavný obsah
Oficiálna stránka Oficiálna stránka

Doména gov.sk je oficálna

Toto je oficiálna webová stránka orgánu verejnej moci Slovenskej republiky. Oficiálne stránky využívajú najmä doménu gov.sk. Odkazy na jednotlivé webové sídla orgánov verejnej moci nájdete na tomto odkaze.

Táto stránka je zabezpečená

Buďte pozorní a vždy sa uistite, že zdieľate informácie iba cez zabezpečenú webovú stránku verejnej správy SR. Zabezpečená stránka vždy začína https:// pred názvom domény webového sídla.

  1. Domov
  2. Aktuality
  3. Najviac vlani zarobili ľudia narodení v roku 1979
Aktualita

Najviac vlani zarobili ľudia narodení v roku 1979

Aktualizované 17.09.2024

Obsah

Ak ste vlani oslávili 44. narodeniny, patríte do ročníka, ktorý na Slovensku zarábal v minulom roku najviac peňazí. Priemerný mesačný príjem 44-ročných ľudí vlani dosiahol 1 463 €, pri mužoch 1 549 €, pri ženách 1 373 €.

Muži dosahujú najvyšší príjem vo veku 44 rokov, pri ženách je príjmový vrchol posunutý o dva roky neskôr na 46 rokov. Ženy na vrchole kariéry oproti mužom príjmovo zaostávajú o 15 %.

Nižšie príjmy žien majú niekoľko možných vysvetlení. Napríklad, časť žien po materskej či rodičovskej dovolenke pracuje iba na čiastočný úväzok a roky mimo práce počas tohto obdobia môžu prispieť k pomalšiemu kariérnemu rastu v porovnaní s mužmi. Hoci dostupné údaje neumožňujú tieto tvrdenia priamo potvrdiť, nasledovné zistenia im nasvedčujú:

  • Do 29. roku života príjem výrazne rastie u mužov aj žien, pričom vo veku 25-29 rokov zarábajú obe pohlavia približne rovnako. Zatiaľ čo u mužov vo veku 30-34 rokov príjem ďalej rastie, pri ženách takmer stagnuje.
  • Najčastejšie ženy odchádzajú na materskú dovolenku podľa OSN vo veku 25-34 rokov. Po návrate z nej začnú príjmovo zaostávať za mužmi, ktorí nemali prerušenú kariéru.
  • V 35. roku života vzniká medzi pohlaviami najvýraznejší príjmový rozdiel a trvá až do veku 43 rokov. V tomto období muži zarábajú v priemere o 200 eur mesačne viac ako ženy (o 15 %).

S pribúdajúcim vekom sa príjmový rozdiel medzi pohlaviami znižuje, ale zostáva realitou. V čase odchodu do dôchodku je na úrovni približne 3-7 %. Dôvodom môže byť, že s rastúcim vekom klesá počet čiastočných úväzkov a aj kariérny deficit žien.

Finančne najúspešnejšie obdobie, keď pracujúci na Slovensku zarábali v priemere aspoň 95 % maxima (najmenej 1 390 € mesačne), bolo vlani vo veku 38 až 52 rokov (ročníky 1971 až 1985). Zaujímavosťou je, že túto podmienku ešte tesne splnil aj ročník 1961, teda ľudia pred odchodom do dôchodku, ktorí si prilepšili zrejme vďaka odmenám a odchodnému.

Uvedené porovnania vyplývajú z dát Sociálnej poisťovne o príjmoch pracujúcich za rok 2023, ktoré spracovala ISA. Celkový príjem za každého pracujúceho meriame ako súčet vymeriavacích základov na platenie starobného poistenia z pracovných zmlúv, dohôd, živnosti a obdobných vzťahov.

Inými slovami, ide o informáciu o aktívnych príjmoch pracujúceho, nepočítajú sa sem napríklad príjmy z prenájmu či predaja nehnuteľnosti. Zároveň ide o iné údaje ako vyhodnocuje Štatistický úrad (ŠÚ SR) pri výpočte priemernej mzdy, ktorá vlani dosiahla 1 430 €. ŠÚ SR na rozdiel od ISA údaje zvyšuje o štatistický odhad neevidovanej mzdy (sivá ekonomika).

Aktualizované 17.09.2024