Preskočiť na hlavný obsah
Oficiálna stránka Oficiálna stránka

Doména gov.sk je oficálna

Toto je oficiálna webová stránka orgánu verejnej moci Slovenskej republiky. Oficiálne stránky využívajú najmä doménu gov.sk. Odkazy na jednotlivé webové sídla orgánov verejnej moci nájdete na tomto odkaze.

Táto stránka je zabezpečená

Buďte pozorní a vždy sa uistite, že zdieľate informácie iba cez zabezpečenú webovú stránku verejnej správy SR. Zabezpečená stránka vždy začína https:// pred názvom domény webového sídla.

  1. Domov
  2. Aktuality
  3. Vďaka členstvu v eurozóne máme najlacnejšie hypotéky vo V4, so splácaním problémy zatiaľ nemáme
Aktualita

Vďaka členstvu v eurozóne máme najlacnejšie hypotéky vo V4, so splácaním problémy zatiaľ nemáme

Aktualizované 07.10.2024

Obsah

Slovensko má piate najdrahšie hypotéky aj spotrebné úvery v eurozóne. Obavy z likvidačného dosahu rastu splátok sa pri hypotékach napriek tomu zatiaľ nenaplnili. Podiel zlyhaných úverov je blízko minima, takmer všetci dlžníci hypotéku dokážu splácať.

Priemerný ročný úrok na nové hypotéky bol u nás v júli 4,19 % a v eurozóne 3,70 %. Pri spotrebných úveroch bol úrok na Slovensku 9,72 % a v eurozóne 7,77 %. Najdrahšie úvery sú v pobaltských štátoch, kde mali vysokú infláciu a pre investorov sú rizikovejšie.

V susedných štátoch, ktoré nie sú členmi eurozóny, sú sadzby na úvery na bývanie vyššie. Podľa dát Európskej centrálnej banky bola v Česku v júli 2024 priemerná úroková sadzba na nové hypotéky 5,01 %, v Maďarsku 7,24 % a v Poľsku 8,59 %.

Na Slovensku prešla od júna 2022 do júna 2024 úplnou refixáciou, keď úrok stúpol nad 3 %, štvrtina poskytnutých úverov na bývanie. Do konca roka pribudne podľa Národnej banky Slovenska (NBS) ďalších 11 % hypoték.

V druhom štvrťroku 2024 narástla splátka úveru o menej ako 100 eur 63 % dlžníkov, ktorých sa dotkla refixácia. Štvrtina (27 %) platila mesačne o 100-200 eur viac. Celkový priemerný nárast splátok v tomto období tvoril 96 eur mesačne. Podiel splátok na príjme z času poskytnutia úveru tak stúpol podľa NBS o 8 %.

Domácnosti s príjmom nižším ako 1,6-násobok priemernej mzdy na Slovensku môžu od januára požiadať o štátnu podporu so splácaním hypoték (príspevok na zvýšenú splátku úveru na bývanie). Túto možnosť využilo ku koncu júla necelých 7 % ľudí s refixovanou hypotékou. Priemerná výška podpory bola 83 eur mesačne. Ku koncu augusta počet podporených ľudí stúpol o 5 864 na 17 618, teda približne na 10,5 %. Celková vyplatená suma hypotekárnej pomoci sa podľa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny medzimesačne zvýšila o 2 milióny eur na 3,1 milióna eur vyplatených v auguste 2024. Od februára štát kumulatívne vyplatil 7,3 milióna eur.

Pravdepodobne aj vďaka tejto pomoci klesol podiel zlyhaných hypoték, ktoré dlžníci nie sú schopní splácať. V júli ich bolo 1,08 %, čo je blízko rekordne nízkej úrovne 1,07 % z apríla 2023. Pre porovnanie, po vypuknutí finančnej krízy medzi rokmi 2010 a 2015 bol ich podiel nad 3 %.

V posledných mesiacoch komerčné banky mierne znížili úroky z hypoték. Prispela k tomu voľnejšia menová politika Európskej centrálnej banky (ECB), ktorá v septembri už druhýkrát v tomto roku znížila kľúčové sadzby. Depozitnú sadzbu znížila o 25 bázických bodov na 3,5 %.

Znižovanie sadzieb umožňuje klesajúca inflácia v eurozóne. Tá bola podľa predbežných údajov z Eurostatu v septembri 1,8 %, čo je najmenej od apríla 2021 a tesne pod dvojpercentným cieľom ECB.

Na Slovensku rástla inflácia v septembri medziročne o 2,9 %, čo bol šiesty najrýchlejší rast v eurozóne po Belgicku (4,5 %), Holandsku (3,3 %), Estónsku (3,2 %), Chorvátsku a Grécku (3,0 %).

Aktualizované 07.10.2024