Preskočiť na hlavný obsah
Oficiálna stránka Oficiálna stránka

Doména gov.sk je oficálna

Toto je oficiálna webová stránka orgánu verejnej moci Slovenskej republiky. Oficiálne stránky využívajú najmä doménu gov.sk. Odkazy na jednotlivé webové sídla orgánov verejnej moci nájdete na tomto odkaze.

Táto stránka je zabezpečená

Buďte pozorní a vždy sa uistite, že zdieľate informácie iba cez zabezpečenú webovú stránku verejnej správy SR. Zabezpečená stránka vždy začína https:// pred názvom domény webového sídla.

  1. Domov
  2. Aktuality
  3. Od roku 2017 viac ľudí na Slovensko prichádza ako odchádza
Aktualita

Od roku 2017 viac ľudí na Slovensko prichádza ako odchádza

Aktualizované 28.09.2023

Obsah

Slovensko zvrátilo trend prevažujúceho odchodu pracujúcej populácie do zahraničia, no naďalej stráca talenty potrebné na udržanie konkurencieschopnosti.

  • Pri pohľade na vzdelanostnú štruktúru od roku 2016 je podiel emigrujúcich vysokoškolákov (30,1 %) vyšší ako imigrujúcich (23,4 %).
  • Spomedzi vekových skupín najviac emigrujú ľudia vo veku 24-26 rokov, čo zodpovedá čerstvým absolventom univerzít. Táto skupina emigrujúcich má najväčší podiel vysokoškolsky vzdelaných ľudí. V roku 2021 to bolo 45,2 % z odídených, ktorí uviedli úroveň vzdelania.
  • Odliv mozgov či talentov má negatívny vplyv na konkurencieschopnosť Slovenska a na motiváciu ostatných mladých ľudí vo vlasti zostať.
  • Najviac občanov Slovenska podľa štatistík OSN v rokoch 2015-2020 emigrovalo do Nemecka, Česka a Rakúska.

Na Slovensku v dôsledku imigrácie od roku 2017 každoročne pribudlo viac ľudí, ako z neho odišlo. Keďže počet obyvateľov v produktívnom veku (15-64 rokov) klesá a počet obyvateľov v poproduktívnom veku (65 a viac rokov) narastá, je to pozitívny fakt.

  • Z imigrantov, ktorí uviedli štát pôvodu, ich v rokoch 2016-2021 najviac prišlo z Ukrajiny (46-tisíc), Srbska (14-tisíc) a Vietnamu (6-tisíc). Nasledovali občania Česka, Ruska a Maďarska. Vyplýva to z migračných štatistík Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS), ktoré sa odvíjajú od počtu nahlásených a odhlásených obyvateľov zo zdravotných poisťovní.
  • K trendu rastúcej imigrácie prispelo uvoľnenie pravidiel pre pracovníkov zo štátov mimo EÚ. Od júna 2017 môžu občania Ukrajiny cestovať do schengenského priestoru bez víz s biometrickým pasom na obchodné, turistické a rodinné účely do 90 dní v priebehu polroka. V máji 2018 začal na Slovensku platiť zákon, ktorý zjednodušuje podmienky na zamestnávanie cudzincov z tretích štátov v nedostatkových profesiách a v regiónoch s nezamestnanosťou nižšou ako päť percent.

Viac sa dočítate v ekonomickom prehľade ISA.

Týždňový ekonomický prehľad (PDF)

Aktualizované 28.09.2023