Preskočiť na hlavný obsah
Oficiálna stránka Oficiálna stránka

Doména gov.sk je oficálna

Toto je oficiálna webová stránka orgánu verejnej moci Slovenskej republiky. Oficiálne stránky využívajú najmä doménu gov.sk. Odkazy na jednotlivé webové sídla orgánov verejnej moci nájdete na tomto odkaze.

Táto stránka je zabezpečená

Buďte pozorní a vždy sa uistite, že zdieľate informácie iba cez zabezpečenú webovú stránku verejnej správy SR. Zabezpečená stránka vždy začína https:// pred názvom domény webového sídla.

  1. Domov
  2. Aktuality
  3. Ak chcete zarobiť, študovať sa oplatí
Aktualita

Ak chcete zarobiť, študovať sa oplatí

Aktualizované 26.10.2023

Obsah

Keď porovnáme celoživotné zárobky obyvateľov Slovenska, tí s vysokoškolským vzdelaním zarobia najlepšie. ISA to zistila pomocou regresnej analýzy, z ktorej vyplýva, že vyššie vzdelanie skutočne v priemere prináša vyšší príjem.

  • Ak by počnúc týmto rokom 25-ročný vysokoškolský absolvent pracoval celý život, zarobil by vyše 1,5 milióna eur (v stálych cenách). Ľudia so stredoškolským vzdelaním by dosiahli len polovičný celoživotný zárobok (766-tisíc eur) a pri základnej škole sa zmenšuje zárobok len na 518-tisíc eur.
  • Pohľad na reálne mzdy poukazuje na rýchly nárast platu na začiatku kariéry absolventa vysokej školy. Jeho plat rastie najrýchlejšie v prvých rokoch (zhruba 8 % ročne). Vďaka tomu po dosiahnutí 30. roku života vysokoškolsky vzdelaný zamestnanec zarába celkovo o 45,2 % viac oproti začiatku kariéry.
  • Pri najvyššom dosiahnutom stredoškolskom a základnom vzdelaní je ročná miera rastu v prvých rokoch kariéry na úrovni 3 %. Po piatich rokoch práce plat celkovo stúpne približne o 16 % až 17 %.
  • Medziročný rast sa postupne spomaľuje vo všetkých troch vzdelanostných kategóriách. Najvýraznejšie spomalenie rastu môžeme vidieť práve pri vysokoškolských absolventoch, ktorým po 25 odpracovaných rokoch rastú príjmy percentuálne pomalšie ako ostatným.
  • Celkovo sa však počas aktívnej 40-ročnej kariéry plat vysokoškolsky vzdelaného občana viac než strojnásobí a stúpne zhruba o 221 %. Stredoškolský absolvent nedosahuje taký rast mzdy ako zamestnanec s vysokoškolským titulom a oproti jeho začínajúcej mzde si po celoživotnej kariére prilepší o 130 %. Zamestnanec so základnou školou dosiahne o 115 % vyšší plat.

Problematikou hodnoty vysokokvalifikovaných zamestnancov sme sa hlbšie zaoberali v analýze Magnet pre talent, na ktorej sa podieľala aj ISA.

Viac sa dočítate v ekonomickom prehľade ISA.

Zobraziť ekonomický prehľad (PDF)

Aktualizované 26.10.2023